Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Богородчанський відділ Івано-Франківського районного відділу Державної Установи «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я».

23 Серпня, 2022 р., 11:33
11 Серпня, 2022 р., 15:45
Літо – сприятлива пора для розвитку шлунково-кишкових інфекцій. Одна з них дизентерія. Дизентерія – бактеріальна інфекція, яка передається від хворої людини до здорової. Наслідки від інфекції доволі неприємні.               Дизентерія – це синдром гострого ураження людини із запаленням дистального відділу товстої кишки з типовими проявами коліту з та появою крові у випорожненнях.  Причини дизентерії               Збудником дизентерії є бактерія Shigella dysenteriae. При руйнуванні мікробів виділяється токсин, який відіграє велику роль у розвитку хвороби й обумовлює її прояви. Збудники дизентерії відрізняються високою стійкістю у зовнішньому середовищі. Залежно від температурно-вологісних умов вони зберігаються від 3-4 діб до 1-2 місяців, а в ряді випадків до 3-4 місяців і навіть більше. Найчастіше причиною дизентерії є порушення правил особистої гігієни та  санітарних вимог.Дизентерія може протікати як у хронічній, так і в гострій формі. Інкубаційний період доволі короткий — від 1 до 7 діб (частіше два-три дні). Гостра форма починається через 24–48 годин від моменту зараження  Симптоми дизентерії:  – нудота;  – діарея(понос);  – головний біль;  – зневоднення організму;  – підвищена температура;  – млявість;  – болі у печінці, шлунку; – загальна інтоксикація організму. При появі перших ознак захворювання ,обов’язково звертайтесь до лікаря! При наявності блювоти протягом перших десяти – дванадцяти годин показано голодування з рясним питвом. Медикаментозне лікування дизентерії призначає тільки лікар після проведення необхідних досліджень. Профілактика дизентерії безпосередньо пов’язана з проведенням санітарно-гігієнічних заходів у громадських місцях і дотриманням загальноприйнятих правил особистої гігієни:  – ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;  – не купуйте продукти харчування у сумнівних місцях, де їхня якість і свіжість не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів;  – перед вживанням молока та молочних продуктів, які були куплені на фермерських ринках, обов’язково повинні пройти термічну обробку;  – не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;  – для пиття і приготування їжі використовуйте лише питну воду у пляшках або воду з централізованих джерел водопостачання, а при децентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятіть;  – ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, для споживання дітьми – обдайте окропом;  – при виявленні симптомів хвороби не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться за допомогою до медзакладу. Будьте здорові! Т.в.о.начальника Богородчанського відділу            Лілія КОНЦУР
04 Серпня, 2022 р., 10:17
Сучасні лабораторні методи дають багато можливостей в плані вчасного виявлення та лікування різноманітних хвороб. Ще кілька десятиліть тому тяжко було дізнатися про деякі порушення в роботі організму через нестачу необхідних технологій. Сьогодні лікарі мають можливість дізнатись про мінімальні зміни та швидко на них вплинути, аби не сталося нічого дійсно поганого. Однак окрім всіх сучасних методів, в лабораторіях також продовжують використовувати бактеріологічний метод дослідження. Йому вже багато років і хоча технології за цей час трохи змінилися, все одно ця методика є одною з найважливіших серед лабораторних досліджень. Бактерії є збудниками величезної кількості різноманітних захворювань. І якщо лікар вчасно дізнається про те, який саме збудник оселився в організмі, він зможе обрати найбільш ефективний метод лікування. Бактеріологічні дослідження проводяться на різних видах посівів. Це може бути мазок з горла, носа, вушного каналу, сеча, кал. Як проводиться бактеріологічне дослідження Як вже зазначалося вище, саме такий метод є одним з найважливіших в діяльності всіх мікробіологічних лабораторій. Якщо дослідження буде проведено правильно – лаборанти зможуть визначити,  який чинник викликав захворювання, лікар вирішить яке лікування варто обрати, аби якомога швидше допомогти пацієнту. Всі техніки, які використовуються в мікробіологічних лабораторіях, вимагають величезної скрупульозності та знання тонкощів, нюансів. В лабораторії відділу працюють кращі спеціалісти, які добре володіють технікою посівів та пересівів бактерій в різні живильні середовища. Окрім того наші спеціалісти знають принципи і методи виділення чистих культур. Завдяки використанню нових методів та володінню усіма необхідними техніками, ми гарантуємо швидкі та правильні результати, завдяки яким завжди можна призначити лікування, яке обов’язково допоможе пацієнту. Бакпосів виділень з зіву, носа, вух, очей на мікрофлору, гриби + антибіотикограма;

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь