Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Увага!Дизентерія!

Дата: 11.08.2022 15:45
Кількість переглядів: 188

Фото без описуЛіто – сприятлива пора для розвитку шлунково-кишкових інфекцій. Одна з них
дизентерія.
Дизентерія – бактеріальна інфекція, яка передається від хворої людини до здорової.
Наслідки від інфекції доволі неприємні.
              Дизентерія – це синдром гострого ураження людини із запаленням дистального
відділу товстої кишки з типовими проявами коліту з та появою крові у випорожненнях.
 Причини дизентерії
              Збудником дизентерії є бактерія Shigella dysenteriae. При руйнуванні мікробів
виділяється токсин, який відіграє велику роль у розвитку хвороби й обумовлює її прояви.
Збудники дизентерії відрізняються високою стійкістю у зовнішньому середовищі. Залежно
від температурно-вологісних умов вони зберігаються від 3-4 діб до 1-2 місяців, а в ряді
випадків до 3-4 місяців і навіть більше. Найчастіше причиною дизентерії є порушення
правил особистої гігієни та  санітарних вимог.Дизентерія може протікати як у хронічній, так
і в гострій формі. Інкубаційний період доволі короткий — від 1 до 7 діб (частіше два-три
дні). Гостра форма починається через 24–48 годин від моменту зараження
 Симптоми дизентерії:
 – нудота;
 – діарея(понос);
 – головний біль;
 – зневоднення організму;
 – підвищена температура;
 – млявість;
 – болі у печінці, шлунку;
– загальна інтоксикація організму.
При появі перших ознак захворювання ,обов’язково звертайтесь до лікаря!
При наявності блювоти протягом перших десяти – дванадцяти годин показано голодування з
рясним питвом.
Медикаментозне лікування дизентерії призначає тільки лікар після проведення
необхідних досліджень.
Профілактика дизентерії безпосередньо пов’язана з проведенням санітарно-гігієнічних
заходів у громадських місцях і дотриманням загальноприйнятих правил особистої гігієни:
 – ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі та її приготуванням;
 – не купуйте продукти харчування у сумнівних місцях, де їхня якість і свіжість не
перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів;
 – перед вживанням молока та молочних продуктів, які були куплені на фермерських ринках,
обов’язково повинні пройти термічну обробку;
 – не допускайте споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном
зберігання;
 – для пиття і приготування їжі використовуйте лише питну воду у пляшках або воду з
централізованих джерел водопостачання, а при децентралізованому водопостачанні
(криниці) воду перед вживанням кип’ятіть;
 – ретельно мийте овочі і фрукти проточною водою, для споживання дітьми – обдайте
окропом;
 – при виявленні симптомів хвороби не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться за
допомогою до медзакладу.
Будьте здорові!
Т.в.о.начальника Богородчанського відділу            Лілія КОНЦУР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь