Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Богородчанський відділ Івано-Франківського районного відділу Державної Установи «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я».

16 Січня, 2023 р., 15:13
Коли дороги перетворюються на ковзанку, притрушену снігом, травматологи мають “найгарячішу” пору на роботі. Невдале падіння загрожує забоями кінцівок, розтягненнями зв’язок, переломами та серйознішими травмами. Тож під час ожеледиці варто бути надзвичайно обережними та уважними, щоб зберегти своє здоров’я. Ось декілька порад , як захистити себе від травм та падінь взимку. Як уникнути травмування під час ожеледиці: 1. Обирай стійке та неслизьке взуття — з гумовою чи рельєфною підошвою. Відмовся від високих підборів. Якщо все ж маєш слизьку підошву, то придбай спеціальні насадки — льодоходи. Також тимчасово покращити ситуацію може пластир, наклеєний на підошву хрест-навхрест або ж драбинкою. 2. На слизькому рухайся, наче лижник — не підіймай високо ноги, наступай на всю підошву, роби невеликі плавні кроки. Уникай нерівних місць. Якщо все-таки треба йти льодом, то довжина твого кроку має дорівнювати довжині стопи. 3. Не тримай руки в кишенях — повір, тобі не вистачить часу витягнути їх у разі падіння. 4. Літнім людям краще ходити з палицею з гумовим наконечником. 5. Тримайся за поручні на вході та виході з громадського транспорту. 6. Не гуляй надворі в нетверезому стані. Адже алкоголь знижує чутливість до болю й людина не одразу розуміє, що отримала травму. Як правильно падати? Якщо падіння не уникнути, то принаймні можна зменшити силу удару:  під час падіння намагайся присісти та зменшити висоту. Щоб м’язи рефлективно запам’ятали цей рух, регулярно присідай вдома;  займи позицію ембріона — втягни голову в плечі, притисни підборіддя до грудей, а лікті — до тулуба, закрий голову руками, а ноги зігни в колінах;  напруж м’язи, адже так вони захистять кістки від перелому;  падай на бік, щоб вберегти від пошкоджень хребет, руки та кістки. Однак людям похилого віку не можна так робити, бо є ризик отримати перелом шийки стегна — небезпечну травму, що іноді може загрожувати життю;  під час падіння не виставляй руки чи ноги, намагаючись втримати рівновагу. Адже так можна приземлитись на кінцівки всією своєю вагою та спричинити тяжкі травми. Бережіть себе та будьте здорові! Завідувач відділення епіднагляду (спостереження) за неінфекційними захворюваннями Лілія Концур
16 Січня, 2023 р., 11:17
Педикульоз (від латинського Pediculus – воша) – вошивість. Воші людини (платтяні, головні, лобкові) – специфічні паразити, які проводять все життя на людині, живляться тільки її кров’ю. Платтяні і головні воші є переносниками збудників висипного і зворотного тифів. Найбільшу епідемічну загрозу несуть платтяні воші. Воші, насмоктавшись крові, яка заражена збудниками висипного або зворотного тифів, здатні передавати збудників від хворої до здорової людини через 4-5 днів після зараження. Лобкова воша практично не має епідеміологічного значення, але так само, як і платтяні та головні воші, спричиняє людині неспокій, викликаючи свербіж. При сильних розчухуваннях можливі різні гнійничкові захворювання шкіри. Наявність вошей на людині, її білизні, одязі, і інших речах вказує на поганий санітарно – гігієнічний стан в родині чи колективі. Хоча є інформація про наявність педикульозу і серед людей, які дбають про гігієну. Головна воша зазвичай живе у волоссі голови, але при великій кількості може зустрічатися як на тілі людини, так і на білизні, одязі та верхньому одязі. Лобкова воша живе у волоссі на лобку, бровах та інших волосистих частинах тіла, міцно тримаючись на шкірі, у зв’язку з чим малорухома. Без господаря може жити не більше 12 годин. З метою попередження виникнення вошей та їх розповсюдження в сім’ї і колективі проводять гігієнічні заходи, які включають : -регулярне миття тіла не рідше 1 разу в 7-10 днів; -зміну натільної і постільної білизни в ці ж терміни або по мірі забруднення з наступним пранням; -регулярну стрижку і щоденне розчісування волосся голови; -систематичну чистку верхнього одягу, одягу, постільної білизни і охайне їх зберігання; -регулярне прибирання приміщень, утримання в чистоті предметів оточення. При виявленні вошей на будь-якій стадії розвитку (яйця, личинки, дорослої особини) необхідно негайно звернутися в медичний заклад (або до медичного працівника). Дезінсекційні заходи по боротьбі з вошами включають механічний, фізичний та хімічний методи боротьби і направлені на одночасне знищення вошей безпосередньо як на тілі людини, так і на її білизні, одязі та інших речах і предметах. При головному і лобковому педикульозі проводять обробку волосся голови і волосистих частин тіла інсектицидами (педикулоцидами) з подальшим миттям оброблених місць гарячою водою з використанням будь-якого миючого засобу. Механічний метод звільнення від вошей та їх яєць проводиться шляхом вичісування густим гребенем, обстригання або гоління. Волосся збирається на папір і спалюється.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь