Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Богородчанський відділ Івано-Франківського районного відділу Державної Установи «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я».

09 Червня, 2022 р., 13:22
Влітку значно збільшується вірогідність виникнення серед дорослих і дітей гострих кишкових інфекцій. Одна з них – ДИЗЕНТЕРІЯ або шигельоз. Це бактеріальна інфекція, яка характеризується ураженням товстого кишечника з типовими проявами коліту та появою крові у випорожненнях. Збудники дизентерії – шигели чотирьох видів. Вони відрізняються високою стійкістю у зовнішньому середовищі. Залежно від температури і вологості вони зберігаються від 3-4 діб до 1-2 місяців. Різноманітність клінічних форм, наявність летальних випадків підтверджують актуальність проблеми захворюваності на шигельоз.      Резервуаром і джерелом збудника інфекції є людина – хворий або безсимптомний носій. Шигели виділяються з організму інфікованої людини, починаючи з перших днів проявів хвороби, заразність зберігається впродовж 7-10 днів. Хвороба  передається фекально-оральним механізмом, переважно харчовим (збудник шигела Зонне) або водним (шигела Флекснера) шляхом. Передача шигели Григор'єва-Шига реалізується переважно контактно-побутовим шляхом. Інкубаційний період може тривати від одного дня до тижня, найчастіше складає 2-3 дні. Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної інтоксикації організму: - нудота; - діарея; - головний біль; - зневоднення організму; - підвищена температура, млявість; - болі у печінці, шлунку. Обов’язковій госпіталізації підлягають маленькі діти, хворі з важкими формами, а також пацієнти, обтяжені різними супутніми захворюваннями. Медикаментозне лікування дизентерії призначає тільки лікар після проведення необхідних досліджень.
08 Червня, 2022 р., 11:40
Залізо складає приблизно 5% всієї твердої земної кори планети. Цей метал виявляється практично у всіх пробах питної води з підземних джерел водопостачання.           Тобто, залізо, це дуже поширений елемент і вода розчиняючи, гірські породи, вбирає в себе залізо різних форм. Залізо у воді зі свердловини та криниці має найчастіше двовалентну форму, при цьому, вода спочатку, швидше за все буде прозорою на вигляд.   Тільки після відстоювання, вода почне набувати жовтуватий відтінок.      Залізо дуже важливий елемент для організму. Воно впливає на вироблення гемоглобіну, міоглобіну, дихальних ферментів.           Як правило, організм створює резервні запаси заліза в селезінці і печінці. Потім в разі гострої необхідності, направляє залізо в необхідну зону. Надлишок заліза у воді впливає на здоров’я не кращим чином, тому, що створює додаткове навантаження на органи, в яких накопичилося залізо.         Звичайно, що це деяке перебільшення, ніж реальна загроза, так як залізо дуже складно засвоюється. Найкраще (до 30%) залізо засвоюється з продуктами тваринного походження. З рослинною їжею всього 1-5%. А з вживанням води, організм людини заліза практично нічого не засвоює.      Найбільш негативним впливом підвищеного заліза у воді на здоров’я, є тільки погіршення органолептичних властивостей води. Підвищене залізо у воді робить її смак металевим, а колір жовтим або бурим.      Якої шкоди в побуті може завдати вода з великим вмістом заліза? Відповідь однозначна – величезної! Крім того, що вода залишає іржаві плями на всій сантехніці, залізо з часом виводить з придатності всі побутові прилади пов’язані з водою.        Чим більше міститься заліза у воді, тим швидше засмічуються труби і побутові прилади. Доводиться міняти все обладнання і систему водопостачання.         Відповідно Державних санітарних норм та правил “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” вміст заліза в питній воді не повинен перевищувати 0,2 мг/л. Спеціалістами Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» постійно проводяться дослідження проб питної води, в тому числі, на вміст заліза. З початку року досліджено 183 проби води, з яких 3 проби - з перевищенням допустимого вмісту заліза.   Для чого потрібен аналіз води на вміст заліза?     Перше, це дізнатися чи присутнє залізо взагалі. Якщо заліза до 0,2 мг/л і вода призначена тільки для пиття, то її не потрібно чистити і ставити фільтри для очищення води.         Друга причина зробити аналіз води, це дізнатися, яка кількість заліза присутня у воді. Це важливо знати, щоб підібрати обладнання, яке буде правильно працювати. Пам’ятаймо, що безпечна і якісна питна вода - це запорука здоров’я! Біолог санітарно-гігієнічної лабораторії Богородчанського відділу ДУ « ІФОЦКПХ МОЗ» Ольга ОСТАПИШИН
06 Червня, 2022 р., 16:09
Повномасштабна війна росії в Україні для багатьох людей відсунула в бік питання власного добробуту та здоров’я.
19 Травня, 2022 р., 10:35

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь