Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Щодо профілактики сказу!

Дата: 24.04.2024 15:13
Кількість переглядів: 103

Фото без описуВ зв’язку з випадком сказу проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Дзвиняцькій сільській раді №2 від 24 квітня 2024 року та затверджено    План   заходів   по   ліквідації   вогнища   сказу   собаки  в селі Росільна. Богородчанським відділом Івано-Франківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини проводяться заходи відповідно затвердженого    Плану   заходів   по   ліквідації   вогнища   сказу   собаки  в селі Росільна.

          Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням квалфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

           Богородчанський відділ Івано-Франківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківськй області інформує  про те, що зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. На місці укусу може виникати свербіж.

           Кілніка сказу в різних тварин проявляється по іншому.

           У собак – помітно затруднене ковтання, слинотеча, відвисання нижньої щелепи; вони бояться світла, намагання втекти і вирвавшись на вулицю, біжить завжди по прямому напрямку, мовчки накидаючись на все, що трапляється їй на шляху, швидко наростає параліч і через дві-чотири доби настає смерть.

            У котів – найчастіше спостерігають буйну форму з особливою агресією до собак і людей.

У великої рогатої худоби – сказ, як правило, проявляється у тихій формі; спостерігається хрипле мукання, хитка хода, слинотеча, нерідко виявляється збочення апетиту; збудження виражене слабо.

У дрібної рогатої худоби – після короткотривалої стадії збудження, яка характеризується ознаками статевого збудження, скреготом зубів, слинотечею та агресивністю розвиваються паралічі і настає смерть.

У коней і свиней – сказ зазвичай проявляється у буйній формі.

У диких хижаків – зникає страх перед людьми — вони забігають у населені пункти і нападають на свійських тварин і людей.

Якщо вас покусала або ослинила будь-яка тварина, негайно порадьтеся з лікарем щодо  необхідності проведення антирабічних щеплень. Має значення  своєчасне звернення до лікаря, не допускається самовільне припинення  курсу щеплень, порушення режиму лікування (вживання спиртних напоїв), бо нехтування цим, як правило, закінчується  трагічно.

Час з моменту проникнення вірусу в організм людини і до початку захворювання називається скритим періодом інфекції. Він може тривати від двох тижнів до 6 місяців і більше. Розмноження вірусу в організмі людини приводить до незворотніх змін у мозку, важких клінічних проявів і закінується смертю хворого.

           При підозрі на сказ тварину необхідно надійно ізолювати (закрити в будці або окремому приміщенні) і повідомити фахівцям ветеринарної служби району, які обслуговують ваші населені пункти, або  за номером телефону 21891.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь