Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

«Пробація з громадою, в громаді, для громади».

Дата: 12.02.2024 16:30
Кількість переглядів: 159

Фото без опису

 05 лютого 2015 року Верховною радою України прийнято Закон України «Про пробацію». Відповідно з нагоди 9-ої річниці прийняття Закону України «Про пробацію»08.02.2024 року у Івано-Франківському районному секторі №1 філії Державної установи «Центр пробації» організовано «День відкритих дверей» на тему «Пробація з громадою, в громаді, для громади».

   В даному заході взяли участь представники територіальних громад на яку поширюється юрисдикція сектору,  представники партнерських організацій та поліції.

    Пробація - система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого. Також це система заходів кримінально-правового реагування, які альтернативні покаранню у вигляді позбавлення або обмеження волі.

       Закон України «Про пробацію» створив систему заходів, спрямованих на реабілітацію людини, в тому числі виконання покарання, призначеного судом. Також ним передбачено забезпечення суду інформацією про обвинуваченого на етапі судового розгляду. Таким чином, пробація займається правопорушником ще на етапі, коли починається судовий розгляд. Саме на цьому етапі підключається пробація, яка забезпечує підготовку досудової доповіді. Досудова доповідь має на меті не просто надання суду інформації, яка характеризує особу обвинуваченого, а дає можливість суду побачити більше, ніж міститься в обвинувальному акті про обставини правопорушення.

    Ми маємо інструмент оцінки ризиків вчинення повторного правопорушення, ризиків небезпеки обвинуваченого для суспільства, проводимо аналіз різних факторів життя особистості (факторів ризику), який показує, де саме в умовах життєдіяльності особи були проблеми, які, скоріше за все, призвели до вчинення правопорушення, та на що необхідно вплинути, щоб мінімізувати ці ризики. Таким чином, ми надаємо суду більше інформації про людину і про шляхи можливого виправлення ситуації без ізоляції особи від суспільства.

     Також потрібно відмітити про те, що в Україні з'явиться новий вид кримінального покарання: пробаційний нагляд. Відповідний закон набуде чинності 28.03.2024 року.

   Метою пробації є забезпечення безпеки громади, шляхом виправлення засуджених, а також запобігання вчинення ними повторних кримінальних правопорушень. Для запобігання вчиненню нових правопорушень для кожного клієнта пробації, залежно від його індивідуальних особливостей та життєвих обставин, розробляється індивідуальний комплекс заходів впливу на весь період наглядової пробації. Особливу роль в ефективності пробації, для забезпечення безпеки суспільства, відіграє робота соціальних працівників територіальних громад та її структурних підрозділів,  комунальних установ, представників громадських організацій та волонтерів.

   Співробітники уповноваженого органу з питань пробації постійно працюють у громаді, разом з громадою та для громади, використовуючи ті ресурси, які є в громаді, тобто в певній мірі виступають кейс-менеджерами.

      Суб’єктами пробації є особи, які обвинувачуються у вчиненні злочину та стосовно яких отримано ухвалу суду про складення досудової доповіді, а також особи визнані винними у вчиненні кримінального правопорушення вироком суду та яким призначено покарання у виді, штрафу, позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, громадських та виправних робіт, особи звільнені від призначеного судом покарання з випробуванням, засуджені, які готуються до звільнення з місць позбавлення волі, задля вирішення питань їх проживання, працевлаштування, отримання соціальної допомоги після звільнення, також правопорушники на яких судом покладено адміністративне стягнення у виді громадських та виправних робіт. У рамках ініціатив Міністерства юстиції України #Чужих дітей не буває 2018 році вдосконалено законодавство у сфері захисту прав дітей та запроваджено новий вид адміністративного стягнення- суспільно – корисні роботи, кошти за виконання яких перераховуються для погашення заборгованості зі сплати аліментів.    

        Пробація - це не каральний орган, адже його головна мета — забезпечення безпеки громади, як уже зазначалося вище. Маємо надію, що слово «пробація» не буде  викликає непорозуміння у  громадян.

     Суть пробації полягає в тому що, персонал пробації не просто здійснює контроль, а ще й мотивує людину до змін, підказує, що саме потрібно змінити, і надає допомогу, будучи «посередником» у процесі життєвих змін.

       Звичайно, зміни можуть відбуватися лише тоді, коли людина дійсно буде їх прагнути.

  

          З інформацією про  діяльність органів пробації  можна ознайомитися в соціальних мережах та на сайті Державної установи «Центр пробації» www.probation.gov.ua.

 

 

 

Івано-Франківський РС№1


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь