Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Вчимося перемагати шкідливі звички

Дата: 22.11.2022 15:34
Кількість переглядів: 147

Фото без опису

Основна функція травного тракту — розщеплення складних компонентів
харчування. Деякі звички після прийому їжі перешкоджають цьому процесу, інші
— викликають дискомфорт, а треті — блокують засвоєння важливих елементів.
Крім того, деякі дії становлять загрозу не тільки для органів травлення, але і для
здоров’я в цілому. Із якими справами краще почекати після їжі?

Чистити зуби

Чистити зуби після їжі закликають багато трактатів про здоровий спосіб
життя. Однак є в цій звичайній дії «ложка дьогтю». Якщо ви вживаєте кислі
продукти, любите фрукти, вино та соки, слід почекати не менше пів години. Це
треба, щоб виділилося достатню кількість слини для нейтралізації кислотності їжі.
«Чищення зубів відразу після трапези проштовхує кислоту в структуру
зубного покриття, тим самим, прискорюючи процес розкладання емалі та
псування зубів», — пояснює доктор Говард Гембл, президент американської
Академії загальної стоматології. Якщо вам важливо освіжити дихання, краще
скористайтеся ополіскувачем. Від здоров’я зубів багато в чому залежить здоров’я
органів травлення.

Пити дуже багато води

Для відмінного самопочуття та профілактики зневоднення людина повинна
випивати близько восьми склянок води на добу. Робити це можна в будь-який час,
крім безпосередньо моменту поглинання їжі та протягом години після цього.
Будь-яка рідина, яка надходить в організм разом із їжею, знижує
ефективність шлункової секреції. Пиття холодної води зовсім уповільнює
травлення та може викликати спазми у чутливих людей.
Чашка чаю або кави після їжі — теж погана звичка! Учені виявили в цих
напоях поліфеноли та дубильні речовини, які перешкоджають засвоєнню заліза з
їжі.

Подавати фрукти на десерт

Свіжі фрукти необхідні для здоров’я, молодості та краси людини. Адже це
багате джерело антиоксидантів, мінеральних речовин, вітамінів і клітковини.
Проте, якщо вживати їх на завершення «банкету», це може призвести до розладу
шлунку. Фруктові кислоти викликають підвищене газоутворення та бродіння в
шлунку. Отже, їжа буде перетравлюватися довше, а ви можете відчувати
дискомфорт.

«Важкі» продукти на вечерю

Вечеря має бути поживною та легкою, тому з вечірнього прийому їжі
потрібно виключити “важкі” продукти. Насамперед, варто відмовитися від
напівфабрикатів, жирної їжі та фастфуду. Також з вечірнього прийому їжі слід
виключити свинину, баранину та яловичину, тому що таке м’ясо перетравлюється
близько 5 год. Така їжа вважається важкою для шлунка, вона не дасть можливості
організму відпочити за ніч, тому що його енергія витрачається на її
перетравлення. Не варто вечеряти картоплею, макаронами та продуктами, що
містять багато калорій та мало клітковини.
Також необхідно виключити випічку та солодощі, краще віддати перевагу
фруктам.  Щоб уранці не виникло набряків, з вечірнього раціону потрібно
виключити різні соління – вони стимулюють апетит та затримують рідину в

організмі.  Варто віддати перевагу нежирним сортам сиру, рослинній їжі, а також
курячому м’ясу.

Приймати гарячу ванну

Гаряча ванна після рясної трапези потенційно небезпечна для загального
самопочуття та здоров’я в цілому. Гаряча вода збільшує температуру тіла, що в
свою чергу, впливає на кровообіг. Завдяки тому, що кров активно надходить у
поверхню тіла, вона зменшується в межах шлунку, а це, як було вже зазначено,
перешкоджає нормальному засвоєнню їжі.
Курити

Україну відносять до країн з високою розповсюдженістю паління. В наш час
палять більше 50-ти відсотків чоловіків працездатного віку в міській і більше 60-
ти відсотків - в сільській місцевості. Якщо в усьому світі на кожну людину
припадає в середньому 870 випалюваних за рік сигарет, то в Україні - 1500-1800
або біля 4,5 сигарети в день, тобто приблизно в 2 рази більше, ніж в середньому
на земній кулі.
Пристрасть до нікотину загрожує порушеннями нормальної гуморальної та
нервової регуляції шлунка та кишківника. Проте на цьому вплив звички не
закінчується! За рахунок того, що після їжі посилюється кровообіг, хімічні
компоненти диму від сигарет активніше поглинаються організмом і пошкоджують
життєво важливі органи — печінку, мозок і кровоносні судини.

Сідати за кермо

Після щільного обіду до травного тракту надходить більше крові, адже все
з’їдене потрібно засвоїти. Організм відчуває переважний вплив парасимпатичної
нервової системи. Щоб захистити організм від можливого стресу і тим самим
попередити активізацію симпатичної нервової системи (яка не сприяє травленню)
мозок нам дарує відчуття розслаблення, а разом із ним і сонливість. Сідати в
такому стані за кермо небезпечно. Якщо на дорозі виникне стресова ситуація,
нормальний процес травлення буде порушений.
Займатися фітнесом

Активні фізичні навантаження відразу після їжі завжди даються складніше,
але це ніщо у порівнянні з тим впливом, який вони здійснюють на організм!
Нудота, гикавка, поява кислотного рефлюксу і відчуття тяжкості та інші
«капризи» травної системи, здатні зіпсувати тренування та звести нанівець
користь від заняття.
Якщо ж регулярно тренуватися, не вичікуючи хоча б годину після рясної
трапези, можна сповільнити обмін речовин і тим самим запустити процес
накопичення зайвих кілограмів.
Вирушати в спортзал спалювати калорії найкраще через 2-3 години після
їди, а ось виходити гуляти можна вже через 30-40 хвилин. У цьому випадку
прогулянка буде сприяти нормальному травленню та засвоєнню цінних речовин із
їжі.
Начальник відділу Валентина ЛЕВИЦЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь