Охолоджені, або заморожені продукти - можуть бути небезпечними для вживання у разі вимкнення електроенергії.
В умовах аварійного або вимушеного відключення світла, коли
електроенергія може бути відсутньою протягом тривалого часу, виникає питання
зберігання продуктів. Адже, при відсутності електроенергії – не працюють
холодильники, морозильні та охолоджуючі торгівельні камери – харчова продукція
може зіпсуватися і стати небезпечною для вживання.
Ось поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання:
Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері . У
холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері - 0°С
або нижче.
Підготуйтеся до надзвичайної ситуації. Заморозьте контейнери з водою, щоб
мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо
вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте
сухий лід, або блоковий лід.
Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та
морозильної камери закритими. Якщо дверцята залишаються закритими,
продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній
морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до
продуктів у холодильник.
Якщо ви заздалегідь знаєте, що відключення електрики триватиме понад 4
години, можна згрупувати продукти разом у морозильній камері, за умов
дотримання товарного сусідства. Це допомагає продуктам залишатися
холодними довше.
Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити ї безпечність. Якщо маєте
сумніви, викиньте її. Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються.
(м»ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки)
через 4 години без електроенергії або джерела холоду. Викидайте будь – яку їжу
з незвичним запахом, кольором, чи текстурою.
Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти,
які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.
Для приготування страв краще використовувати олію, а не вершкове масло. Самі
страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю
інгредієнтів.
Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані крупи і м’ясо.
Крім того, продукти харчування також можна зберігати у термосумці, у погребі
чи підвалі та на балконі, якщо за вікном мінусова температура.
Біолог санітарно-гігієнічної
лабораторії Богородчанського
відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ» Галина ВАСИЛИК