Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Охолоджені, або заморожені продукти - можуть бути небезпечними для вживання у разі вимкнення електроенергії.

Дата: 01.12.2022 11:27
Кількість переглядів: 161

Фото без опису

В умовах аварійного або вимушеного відключення світла, коли
електроенергія може бути відсутньою протягом тривалого часу, виникає питання
зберігання продуктів. Адже, при відсутності електроенергії – не працюють
холодильники, морозильні та охолоджуючі торгівельні камери – харчова продукція
може зіпсуватися і стати небезпечною для вживання.
Ось поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання:
 Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері . У
холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері - 0°С
або нижче.
 Підготуйтеся до надзвичайної ситуації. Заморозьте контейнери з водою, щоб
мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо
вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте
сухий лід, або блоковий лід.
 Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та
морозильної камери закритими. Якщо дверцята залишаються закритими,
продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній
морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до
продуктів у холодильник.
 Якщо ви заздалегідь знаєте, що відключення електрики триватиме понад 4
години, можна згрупувати продукти разом у морозильній камері, за умов
дотримання товарного сусідства. Це допомагає продуктам залишатися
холодними довше.
 Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити ї безпечність. Якщо маєте
сумніви, викиньте її. Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються.
(м»ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки)
через 4 години без електроенергії або джерела холоду. Викидайте будь – яку їжу
з незвичним запахом, кольором, чи текстурою.
 Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти,
які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.
 Для приготування страв краще використовувати олію, а не вершкове масло. Самі
страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю
інгредієнтів.
 Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані крупи і м’ясо.
 Крім того, продукти харчування також можна зберігати у термосумці, у погребі
чи підвалі та на балконі, якщо за вікном мінусова температура.

Біолог санітарно-гігієнічної
лабораторії Богородчанського
відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ» Галина ВАСИЛИК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь