Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Ієрсиніоз! Будьте обережні!

Дата: 03.11.2022 16:34
Кількість переглядів: 226

Фото без опису

Ієрсиніоз - захворювання інфекційного типу, що вражає, передусім
травний канал. Інтерес до проблеми кишкового ієрсиніозу зростає з кожним
роком. Він обумовлений не тільки широким розповсюдженням цього
захворювання, але і великим екологічним значенням їх збудників. Підйом
захворюваності відмічається в холодну пору року (навесні, восени) з піком у
листопаді місяці.

Єрсиніо́з кишко́вий — гостре інфекційне захворювання, яке
характеризується фекально-оральним механізмом передачі, симптомами
інтоксикації, ураженням шлунково-кишкового тракту, печінки, суглобів,
інших органів та систем. До хвороб, які спричинюють інші види єрсиній,
відносять чуму і псевдотуберкульоз.

Встановлено, що збудники кишкового ієрсиніозу не тільки
зберігаються при температурі 4-6 градусів, актуальною для холодильника,
але й не втрачають можливості до розмноження. Ці дані пояснили причину
виникнення спалахів захворювання після вживання в їжу продуктів, які
довгий час зберігалися в холодильниках або овочесховищах. Враховуючи цю
особливість, ієрсиніоз часто визначають ще й як «хвороба холодильників».
Кишковий єрсиніоз передається фекально-оральним механізмом,
шляхи передачі: харчовий, водний і побутовий. Зазвичай людина інфікується
при вживанні продуктів тваринництва, які контаміновані Y. еnterocolitica:
молоко та продукти з нього, м'ясо як тваринне, так й пташине, яйця, овочі та
фрукти. Водний шлях зараження при кишковому єрсиніозі зустрічається
рідше, спостерігається при вживанні забрудненої води колодязів, відкритих
водоймищ, природних джерел, в окремих випадках — водопровідної води.
Найбільш всіяні ієрсиніями є овочі, особливо ті, що закладаються на
зберігання. Попадання збудника в харчові продукти можливо в місцях,
доступних для гризунів – овочесховищах, підвалах, на полях, в зоні
природних вогнищ, де земля може бути інфікована гризунами. При цьому
створюються сприятливі умови для розмноження збудника (низька
температура, вологість, наявність поживного субстрату). В кінці зими і
навесні частота виявлення іерсиній в овочах досягає 10-20%.

Резервуаром і джерелом ієрсиніозів є переважно тварини: різні
гризуни, домашня худоба, собаки. Люди можуть поширювати інфекцію, але
зараження від людини відбувається досить рідко. У містах інфекцію в
основному розносять гризуни, саме їх скупчення формують епідемічні
вогнища інфекції в періоди спалахів.

Клінічна діагностика ієрсиніозів надзвичайно важка через
різноманіття проявів, які маскують це захворювання під інші інфекційні та
неінфекційні нозологічні форми. Тому нерідко вони маскуються під різними
діагнозами: ентероколіт, харчова токсикоінфекція, скарлатина, краснуха,
гепатит, апендицит, ревматизм, гостре респіраторне захворювання.
Ієрсиніози становлять значну частку так званих кишкових інфекцій

нез'ясованої етіології, і лише лабораторне дослідження дозволяє поставити
достовірний діагноз, без якого неможливі цілеспрямовані протиепідемічні
заходи.

Заходи профілактики ієрсиніозу практично такі ж, як і при будь-яких
кишкових інфекціях, але особливу увагу варто звернути на дотримання
правил особистої гігієни, на умови зберігання та реалізації продуктів:

- ретельне миття рук, фруктів, овочів;
- для тривалого зберігання овочів і фруктів необхідно підготувати
приміщення (склади, овочесховища, в приватних господарствах – підвали,
льохи), звільнити сховище від залишків зимових овочів і сміття, обробити
дезінфікуючими засобами, просушити стелажі і тару;

- не слід купувати фрукти і овочі з ознаками псування, перед
вживанням необхідно ретельно мити проточною водою і обливати
кип'яченою водою;

- готові до вживання продукти і страви зберігати окремо від сирих

продуктів;

- молоко, куплене у приватних осіб, необхідно вживати після

кип’ятіння;

- проводити боротьбу з переносниками інфекції - гризунами

(дератизацію) в населених пунктах і сільськогосподарських угіддях.

Завдяки виконанню таких заходів можна значно знизити ризик

зараження, а також обмежити поширення інфекції!!!

Лікар-епідеміолог
Богородчанського відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Світлана ГАВРИЛКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь