Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Визнання шлюбу недійсним

Дата: 19.10.2022 11:07
Кількість переглядів: 138

Фото без опису

Сім’я є основним осередком суспільства. Для захисту інституту сім'ї в Україні законодавець створив спеціальний закон – Сімейний кодекс України, який визначає основні засади шлюбу та санкції за порушення сімейного законодавства.

Детальніше про одну із санкції – визнання шлюбу недійсним розповідає юристка Богородчанського відділу правової допомоги Вікторія Бігун.

Відповідно до ст.21 Сімейного кодексу України шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану. Шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років та ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка.

Недійсність шлюбу регламентується Главою 5 Сімейного кодексу України. Підставою недійсності шлюбу є порушення вимог, встановлених статтями 22, 24-26 цього Кодексу, а саме: шлюбного віку, добровільності шлюбу, одношлюбності, та укладання шлюбу між особи, які не можуть перебувати у шлюбі між собою.

   Перелік підстав недійсності шлюбу визначений у законодавстві  та має вичерпний характер.

Є 2 порядки визнання шлюбу недійсним: адміністративний та судовий.

Адміністративний порядок передбачений статею 39 Сімейного кодексу України. Так, законом визнається шлюб недійсний, навіть якщо він був зареєстрований у відповідності до положень законодавства, в разі якщо шлюб зареєстрований:

  • з особою, яка одночасно перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі;
  • між особами, які є родичами прямої лінії споріднення, а також між рідними братом і сестрою;
  • з особою, яка визнана недієздатною;
  • з особою, вже перебувають у шлюбі, то в разі припинення попереднього шлюбу до анулювання актового запису щодо повторного шлюбу повторний шлюб стає дійсним з моменту припинення попереднього шлюбу.

За заявою заінтересованої особи орган державної реєстрації актів цивільного стану анулює актовий запис про шлюб, зареєстрований з особами, зазначеними вище.

Статті 40-41Сімейного кодексу присвячені визнані шлюбу недійсним за рішенням суду. Так, ст. 40 СК передбачає, що  шлюб визнається недійсним за рішенням суду, якщо він був зареєстрований без вільної згоди жінки або чоловіка. Шлюб визнається недійсним за рішенням суду у разі його фіктивності.

Шлюб є фіктивним, якщо його укладено жінкою та чоловіком або одним із них без наміру створення сім'ї та набуття прав та обов'язків подружжя.

Згідно ст. 41 СК шлюб може бути визнаний недійсним за рішенням суду, якщо він був зареєстрований:

1) між усиновлювачем та усиновленою ним дитиною з порушенням вимог, встановлених частиною п'ятою статті 26 цього Кодексу;

2) між двоюрідними братом та сестрою; між тіткою, дядьком та племінником, племінницею;

3) з особою, яка приховала свою тяжку хворобу або хворобу, небезпечну для другого з подружжя і (або) їхніх нащадків;

4) з особою, яка не досягла шлюбного віку і якій не було надано права на шлюб.

Право на звернення до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним мають дружина або чоловік, інші особи, права яких порушені у зв’язку з реєстрацією цього шлюбу,  батьки, опікун, піклувальник дитини, опікун недієздатної особи, прокурор, орган опіки та піклування, якщо захисту потребують права та інтереси дитини, особи, яка визнана недієздатною, або особи, дієздатність  якої обмежена.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь