Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Шлюб з військовим в умовах воєнного стану

Дата: 28.09.2022 14:30
Кількість переглядів: 461

Фото без опису

Зазвичай державну реєстрацію шлюбу проводять органи реєстрації актів цивільного стан через 1 місяць після подання відповідної заяви.

         Проте, війна вносить власні корективи у звичайне життя. Так, в умовах воєнного стану, держава розробила окремий механізм реєстрації шлюбу для військовослужбовців, які не мають можливості бути фізично присутніми під час такої реєстрації.

         Про алгоритм цього механізму поговоримо дальше.

Ноу хау у процедурі реєстрації шлюбу стало прийняття Постанови Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 року № 213 «Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану» на час дії воєнного стану, якщо один із наречених є військовослужбовцем, то державна реєстрація шлюбу може проводитися відділом державної реєстрації актів цивільного стану без особистої присутності такого нареченого (нареченої).

         Так, відповідно до даної постанови одружитись можна за 1 день, звернувшись із заявою до будь-якого відділу ДРАЦС, враховуючи вимоги статті 32 Сімейного кодексу України, яка передбачає можливість реєстрації шлюбу в день подання заяви.

Для того, щоб укласти шлюб у такий спосіб, тобто без присутності нареченого або нареченої, військовослужбовцю необхідно подати відповідну заяву безпосередньому командиру, в якій обов’язково зазначити відомості про себе та наречену (нареченого), зокрема прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дату народження, громадянство, а у разі зміни прізвища – відомості про обране прізвище. Ця заява одночасно є й підтвердженням факту надання згоди військовослужбовцем на укладення шлюбу. Надалі командир у свою чергу засвідчує справжність підпису на заяві та надсилає її до відділу ДРАЦС, до якого подано заяву про державну реєстрацію шлюбу нареченим (нареченою).

Окрім того, просимо звернути увагу на такий нюанс: в умовах воєнного стану факт реєстрації шлюбу може засвідчуватись актом, який складає відповідний командир, наділений необхідними для цього повноваженнями. Актовий запис про шлюб складається в день отримання відділом ДРАЦС заяви про реєстрацію шлюбу або акту.

Зверніть увагу, що даний механізм не поширюється на процедуру розірвання шлюбу.

Матеріал підготовлено фахівчинею Богородчанського бюро правової допомоги Вікторією Бігун.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь