17 вересня – Міжнародний день мікроорганізмів
Щорічно 17 вересня відзначають Міжнародний день мікроорганізмів,
який обрано у зв’язку з тим, що саме в цей день 1683 року голландський
натураліст без університетських ступенів Антоні ван Левенгук (1632-1723 рр.)
надіслав лист Лондонському Королівському товариству, в якому представив
перший опис одноклітинного організму.
Сьогодні важко уявити життя без мікроорганізмів. Їх активно
використовують у промисловості, зокрема у фармацевтичних виробництвах,
харчовій галузі, біотехнології та екології. Так ґрунтові бактерії підвищують
родючість ґрунту, за допомогою молочнокислих бактерій отримують всі
кисломолочні продукти; збудниками пропіоновокислого бродіння є пропіонові
бактерії, які знаходять широке застосування у сироварінні; а дріжджі людина
використовує ще з давніх-давен при виготовленні продуктів бродіння та в
хлібопекарстві. До того ж, мікроорганізми — продуценти цілого спектру
біологічноактивних речовин, які використовуються при виготовленні
лікарських засобів.
Мікроорганізми займають важливу роль в нашому житті, адже вони живуть
всюди навколо нас, завдяки їм відбувається колообіг речовин і енергії у
природі. Лише у мікроорганізмів зустрічається таке широке різноманіття
неймовірних типів метаболізму, на яких тримається стабільність глобальних
екосистем. Тому метою цього дня є підвищення суспільної обізнаності і
свідомості про яскравий та різноманітний світ мікробів, які нас оточують!
Проте необхідно пам’ятати, що, на жаль, існують як корисні, так і
патогенні мікроорганізми, які здатні викликати хвороби чи патологічні стани.
Сьогодні як ніколи гостро стоїть питання впливу та негативних наслідків, які
спричиняє неклітинна форма життя, а саме підступний SARS-CoV-2.
Отже, бережімо себе та рідних від шкідливих збудників! Адже життя та
здоров’я — це наша спільна відповідальність.
Завідувач мікробіологічної
лабораторії, лікар-бактеріолог Богородчанського
відділу ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Лілія ЛАПКО