Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

«Білий» квиток під час воєнного стану

Дата: 28.07.2022 11:13
Кількість переглядів: 2532

Фото без опису

Через військову агресію росії в Україні триває загальна мобілізація. Але існують категорії, що звільняються від військової служби, серед них особи, які мають так званий «білий» квиток.

Почнемо з того, що військовий квиток - документ, який видається територіальним центром комплектування та соціальної підтримки громадянам при призові на дійсну військову службу або при зарахуванні в запас.

 У військовому квитку прописується придатність/непридатність людини до служби. Окрім того, згідно зі змін, які були внесені Указом Президента України від 30 грудня 2016 року № 582/2016 військовий квиток є документом, що також посвідчує особу військовослужбовця (військовозобов’язаного, резервіста).   

Щодо поняття «білого» квитка, то законодавець не передбачає такого поняття. Це сленг, під яким слід розуміти військовий квиток для призовників, за станом здоров’я не придатних до військової служби та/або тих, що не служили у військових силах.

Так званий «білий» квиток видають після проходження повного медичного обстеження, на підставі висновку військово- лікарської комісії.

Варто зазначити, що статус «білого» квитка суттєво відрізняється у воєнний стан та у мирний стан.

Так,  існує три види «білого» квитка:

  1. обмежено придатний до військової служби;
  2. непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатний у воєнний час;
  3. непридатний до військової служби за виключенням із військового обліку.

Від мобілізації звільнені лише ті особи, в кого зазначено «непридатний до військової служби за виключенням із військового обліку», а дві інші категорії можуть бути призвані до армії, але з обмеженнями.

 Перетнути кордон під час мобілізації можуть виїхати лише ті власники «білих» квитків, які мають третю категорію «непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку».

 

Матеріал підготовлено завідувачем сектору Богородчанського бюро правової допомоги Вікторією БІГУН

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь