УВАГА! КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ.
Як правило у літній період частішають випадки спалахів гострих
кишкових інфекцій та харчових отруєнь.
В Україні,як і в усьому світі, гострі кишкові інфекції займають
особливе місце серед інфекційних хвороб та за своєю розповсюдженістю
поступаються місцем лише захворюваності на грип та ГРВІ.
Так, 8 липня 2022р. зареєстровано два спалахи гострих кишкових
інфекцій в містах Львів (захворіло 30 людей, в т.ч. 3дитини), Одеса
(захворіло 15 людей, в т.ч. 2 дитини).
Потрібно знати, що гострі кишкові інфекції можуть призвести до
серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено
бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою
їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води,
під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети
побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі
тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко,
морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість,
підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших
симптомів негайно звертайтеся до лікаря!
Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій,
вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків
до безпечнішої їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно
відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.
5 кроків до безпечнішої їжі
1. Підтримуйте чистоту:
? мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
? мийте руки після відвідування туалету;
? вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які
використовуєте для приготування їжі;
? захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
? відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
? для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям,
зокрема ножами і обробними дошками;
? зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими
і готовими продуктами.
3. Ретельно готуйте їжу:
? ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і
морепродукти;
? доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
? сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
? ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
? не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2
години;
? зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
? не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
? не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
? використовуйте чисту або очищену воду;
? обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
? ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
? не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій
стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від
виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі.
Пам’ятайте - хворобу краще попередити, ніж лікувати.
Будьте здорові!
Т.в.о.начальника відділу Лілія КОНЦУР