Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Харчові отруєння – замість відпочинку.

Дата: 11.07.2022 11:25
Кількість переглядів: 216

Фото без опису

Літо – сезон не тільки масових відпочинків, але і сезон кишкових
інфекцій… Забезпечити збереження продуктів за 30-35 градусів у тіні непросто.
Буває, не витримують навіть холодильники. Медичні установи фіксують дедалі
більше харчових отруєнь. Фахівці кажуть, що люди отруюються м`ясом і рибою,
а нерідко й випічкою (у якій використано заражені сальмонельозом яйця).
Висока температура повітря створює сприятливі умови для хвороботворних
бактерій. Придбання у спеку продуктів на стихійних ринках, з рук у приватних
осіб - ризиковано.
У спеку термін зберігання продуктів скорочується у кілька разів: молоко
на столі скисає за 2-3 години, котлети стають непридатними через 4-5, а свіжа
риба без холодильника псується за 3-4 години. Термін придатності продуктів
швидкого харчування ще коротший: шаурма і кури гриль – 1,5 години, біляші
та пиріжки з м`ясом – 1 година, хот-доги – менше години. А сосиска в хот-дозі
псується швидше, ніж навіть овочі з майонезом.
Щоб уникнути революції у животі і не лікуватися замість відпочинку,
дотримуйтесь простих правил:
- Перед приготуванням їжі та перед її споживанням мийте руки з милом.
Після відвідин туалету також!.
- Не купуйте м`яса і молочних продуктів на стихійних ринках, з рук у
приватних осіб – там все реалізується без ветеринарно-санітарного
контролю.
- Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з
незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, поверхневі води). Для
цього підійде вода з централізованих джерел водопостачання чи
бутильована – придбана у магазині.
- Перевірте терміни придатності продуктів харчування перед тим, як їх
споживати.
- За найменших сумнівів у якості продукту – відмовляйтесь від нього і
без жалю викидайте!. Організм – не смітник, пошкодуйте себе!.
- Не їжте незнайомих ягід, грибів, трав чи інших рослин.
- У туристичних мандрівках для миття посуду і рук використовуйте
переварену воду. Харчуючись на пляжі, у лісі, дбайте, щоб продукти не
контактували з грунтом чи піском.

- Зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці
та у встановлені терміни.
- Купуючи продукти у торгівельній мережі, споживачі мають право
вимагати у продавця документи на підтвердження якості і безпеки
реалізованої продукції. Окрім цього, якщо продавець подає вам хліб
без рукавички, не соромлячись, зробіть йому зауваження!.
- Вирішаючи у подорож, не беріть тих продуктів, які швидко псуються:
ковбасних, молочних, кондитерських виробів, м`ясних салатів, паштетів
та інших страв, що потребують охолодження при зберіганні.
- На відпочинку уникайте багатокомпонентних страв, які не мають
достатньої термічної обробки: паштетів, м`ясних салатів.
Подбайте про своє здоров’я !

Лікар з загальної гігієни Орест ГЛУШКО.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь