Харчові отруєння – замість відпочинку.
Літо – сезон не тільки масових відпочинків, але і сезон кишкових
інфекцій… Забезпечити збереження продуктів за 30-35 градусів у тіні непросто.
Буває, не витримують навіть холодильники. Медичні установи фіксують дедалі
більше харчових отруєнь. Фахівці кажуть, що люди отруюються м`ясом і рибою,
а нерідко й випічкою (у якій використано заражені сальмонельозом яйця).
Висока температура повітря створює сприятливі умови для хвороботворних
бактерій. Придбання у спеку продуктів на стихійних ринках, з рук у приватних
осіб - ризиковано.
У спеку термін зберігання продуктів скорочується у кілька разів: молоко
на столі скисає за 2-3 години, котлети стають непридатними через 4-5, а свіжа
риба без холодильника псується за 3-4 години. Термін придатності продуктів
швидкого харчування ще коротший: шаурма і кури гриль – 1,5 години, біляші
та пиріжки з м`ясом – 1 година, хот-доги – менше години. А сосиска в хот-дозі
псується швидше, ніж навіть овочі з майонезом.
Щоб уникнути революції у животі і не лікуватися замість відпочинку,
дотримуйтесь простих правил:
- Перед приготуванням їжі та перед її споживанням мийте руки з милом.
Після відвідин туалету також!.
- Не купуйте м`яса і молочних продуктів на стихійних ринках, з рук у
приватних осіб – там все реалізується без ветеринарно-санітарного
контролю.
- Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з
незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, поверхневі води). Для
цього підійде вода з централізованих джерел водопостачання чи
бутильована – придбана у магазині.
- Перевірте терміни придатності продуктів харчування перед тим, як їх
споживати.
- За найменших сумнівів у якості продукту – відмовляйтесь від нього і
без жалю викидайте!. Організм – не смітник, пошкодуйте себе!.
- Не їжте незнайомих ягід, грибів, трав чи інших рослин.
- У туристичних мандрівках для миття посуду і рук використовуйте
переварену воду. Харчуючись на пляжі, у лісі, дбайте, щоб продукти не
контактували з грунтом чи піском.
- Зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці
та у встановлені терміни.
- Купуючи продукти у торгівельній мережі, споживачі мають право
вимагати у продавця документи на підтвердження якості і безпеки
реалізованої продукції. Окрім цього, якщо продавець подає вам хліб
без рукавички, не соромлячись, зробіть йому зауваження!.
- Вирішаючи у подорож, не беріть тих продуктів, які швидко псуються:
ковбасних, молочних, кондитерських виробів, м`ясних салатів, паштетів
та інших страв, що потребують охолодження при зберіганні.
- На відпочинку уникайте багатокомпонентних страв, які не мають
достатньої термічної обробки: паштетів, м`ясних салатів.
Подбайте про своє здоров’я !
Лікар з загальної гігієни Орест ГЛУШКО.