Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Хантавірусна інфекція

Дата: 08.07.2022 13:05
Кількість переглядів: 163

Фото без опису

Хантавірусна інфекція - природно-осередкове зоонозне вірусне
захворювання, клінічний перебіг якого характеризується гарячкою,
двосторонньою інтерстиціальною пневмонією, гострою дихальною
недостатністю, респіраторним дистрес-синдромом, гострою серцевою
недстатністю та розладами травного тракту.
Заражена людина може відчувати на ранніх стадіях втому, лихоманку і
м'язеві болі. Пізніше з'являється кашель і задишка. У деяких випадках більш
важкого перебігу вірус здатний викликати пневмонію і дихальну
недостатність. Зараз це може ховатися під маскою коронавірусної інфекції,
адже симптоми є схожими. Ще одним проявом важкого перебігу хвороби є
геморагічна лихоманка з нирковим синдромом. Її симптомами є сильні
головні болі, біль в спині і животі, лихоманка, озноб, нудота і помутніння
зору, порушення роботи нирок. Інкубаційний період хантавірусної інфекції
становить 2-3 тижні, іноді навіть 45-50 днів.
Вперше типовий штам був описаний в 1978 році. Найчастіше вірус
фіксували в Азії і Південній Америці, в цих регіонах хантавіруси навіть були
причиною смерті.
Хвороба зазвичай не передається від людини до людини. Людина
вилікувалася і все. Вірус нікуди не передався, спалаху бути не може. Єдине,
за ким слід простежити, – то це за людьми, які живуть з інфікованим, чи не
заразилися вони тим самим шляхом, що і хворий.
Заразитися хантавірусом можна від гризунів, коли частинки їхньої сечі,
посліду або слини, які містять вірус, потрапляють всередину людського
організму. Передаватись хантавірус може і через укус гризунів. Тож пилові
місця, заражені гризунами, є місцями ризику. А усунення або мінімізація
контакту з гризунами — кращий спосіб запобігання інфекції. Цікавим
фактом є те, що миші і щурі самі не хворіють, а лише переносять інфекцію.
До групи ризику потрапляють такі професії як працівники лісового
господарства та фермери, а також працівники, зайняті в сфері будівництва,
комунальних служб і боротьби зі шкідниками. Туристи і мандрівники також
можуть наражатися на небезпеку зараження, якщо будуть знаходитися в
заражених місцях проживання гризунів. Крім того, підхопити інфекцію
можна при відкритті й прибиранні різних будівель, які були закриті в
зимовий період, особливо в сільській місцевості. Імовірність контакту з
хантавірусом велика, коли люди перебувають у закритих приміщеннях, де
активно живуть гризуни.
Декілька простих, але потрібних порад: для того, щоб уникнути
захворювань, які можуть передавати гризуни, необхідно під час роботи з
землею одягати рукавиці, частіше мити руки, боротися з гризунами у

будинку та господарстві. Овочі, фрукти, консервацію, принесену з підвалу чи
погребу, ретельно мити. Споживати воду або з гарантованих джерел
водопостачання, або кип’ятити її перед вживанням.
Пам’ятайте, що краще попередити хворобу, ніж її вилікувати.

Лікар-епідеміолог Світлана
ГАВРИЛКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь