Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

БОРЩІВНИК СОСНОВСЬКОГО — НЕБЕЗПЕЧНА РОСЛИНА!

Дата: 01.07.2022 12:19
Кількість переглядів: 2440

Фото без опису
Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden.)-багаторічна рослина з родини селерових, злісний бур'ян. Через високий зріст і велику надземну масу цю дворічну рослину і зараз називають Геракловою травою, наукову  назву цієї рослини надано на честь відомого дослідника флори Кавказу Д. І. Сосновського. З Кавказу, де місцеві жителі використовували для супів та борщів молоде листя (звідки його назва), ця рослина потрапила в Україну і досить швидко поширилася. Віддає перевагу легким за механічним складом грунтам з добрим зволоженням. Добре витримує низькі температури та посуху. Під снігом взимку витримує до -40С, а також заморозки до -100С. Витримує затоплення до 30 днів. Більшість дослідників відмічають високу конкурентоспроможність даного виду. Рослина створює навколо себе особливу зону, навколо неї не росте навіть дерн. Це пов'язано з тим, що насіння борщівника містить ефіро-олійні речовини і смоли, які потрапляючи із насінням на поверхню грунту затримують проростання насіння інших видів рослин і цим забезпечують захист проростків борщівника.

            Росте борщiвник обабiч рiчок, дорiг, лiсiв та полiв, поступово перебираючись i на поля та дачнi дiлянки. Рослина не має природних ворогів, тому напрочуд швидко освоює вільні території. Стебло у борщівника Сосновского прямостояче, ребристе, з борозенками, висотою до 3 м, в діаметр 3-5 см. Листя – черешкові, великі (довжиною до 50-60 см), трійчасто- або перисто-роздільні, опушені, зверху зелені, знизу сіруваті.

Квітки –двостатеві біло-зелені, іноді навіть рожеві, зібрані в великі (до 40-50 см в діаметрі) 30-75 променеві зонтики. Вся рослина вкрита жорсткими волосками. Плоди обернуто-яйцевидні, продовгуваті до 10-12 мм довжиною та 8 мм завширшки. Одна рослина може дати від 15 до 20 тис. і більше насінин. Наявність на насінинах борщівника «крилець» підвищує їх летючість та сприяє активному розповсюдженню. Ще однією загрозливою особливістю борщівника є різноякісність насіння. Зазвичай в перший рік проростає від 20 до 70%; на другий – від 30 до 60% від не прослих в першій рік насінин. Деякі плоди борщівника можуть прорости лише через 5-6 років або навіть через 12-15 років.

            Коренева система – срижнева, добре розвинена, проте основна її масса розміщується в шарі грунту до 30 см (окремі корені проникають на глибину більше 2 м).

У верхній частині корінь розгалужений, на зламі виділяє рідину з різким запахом ефірної олії. Прозорий водянистий сік рослини багатий на речовини з групи фуранокумаринів.

Під дією ультрафіолетового випромінювання вони переходять в активну форму, яка викликає пошкодження шкіри. Після контакту з рослиною, особливо в сонячні дні, на шкірі може з'явитися сильний опік 1-3 ступеню. Особлива небезпека полягає в тому, що доторк до рослини спочатку не викликає в людини ніяких неприємних відчуттів, а опіки з'являються на уражених ділянках тіла через 1-2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань. Не торкайтесь до оманливо м'якого листя борщівника Сосновського оголеними руками! Не дозволяйте дітям зривати листя борщівника чи бавитись ним улітку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь