Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Посвідчення факту перебування фізичної особи в певному місці

Дата: 14.06.2022 16:33
Кількість переглядів: 1162

 

Фото без опису

Статтею 81 Закону України «внесення змін до Закону України "Про нотаріат" щодо усунення законодавчих колізій та прогалин» передбачено на перший погляд досить цікаву, але інколи вкрай важливу процедуру - посвідчення факту перебування фізичної особи в певному місці.

Що це та для чого це потрібно поговоримо нижче.

Вернемось до уже згаданої статті 81, згідно якої нотаріус на прохання фізичної особи посвідчує факт її перебування в певному місці. Для вчинення цієї нотаріальної дії достатньо усної заяви громадянина про посвідчення факту.

На підтвердження факту перебування фізичної особи в певному місці нотаріус видає свідоцтво, яке видається з використанням спеціальних бланків нотаріальних документів у відповідності із статтею 34 Закону України «Про нотаріат».

У свідоцтві про посвідчення факту перебування фізичної особи в певному місці зазначається точна адреса та час посвідчення вказаного факту.

Факт, що фізична особа перебуває у певному місці може бути посвідчений як державним, так і приватним нотаріусом або ж консульською установою України.

Документ подається у двох примірниках. Посвідчувальний напис вчиняється на обох примірниках. Один примірник видається громадянину, а другий зберігається у нотаріуса.

Документи, які необхідно надати нотаріусу для посвідчення факту

  • паспорт;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків за даними Державного реєстру фізичних осіб — платників податків (ідентифікаційний номер);
  • для неповнолітніх — згоду на посвідчення факту його законних представників;
  • документальне підтвердження того, що в певний момент громадянин перебував у певному місці.

 

Матеріал підготовлено фахівчинею Богородчанського бюро правової допомоги Вікторією Бігун


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь