ЛЕПТОСПІРОЗУ ЛЕГШЕ ЗАПОБІГТИ
Лептоспіроз – небезпечне інфекційне з важким перебігом, що уражає
судини, печінку, нирки та інші внутрішні органи. Це найпоширеніший
зооантропоноз, зустрічається на всіх континентах.
Для лептоспірозу характерна сезонність, особливо липень – серпень,
сприятливі умови є ще й у вересні-жовтні.
Джерело збудника лептоспірозу - інфіковані тварини (хворі та носії),
переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні,
сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.).
Від людини до людини захворювання не передається.
Збудник потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше –
дрібних ссавців (гризунів). При наявності заражених гризунів в житлових,
складських приміщеннях можливе інфікування продуктів.
Інфікування людини відбувається:
- через ушкоджену шкіру чи слизові (під час купання, ловлі риби у заражених
водоймах, її розробці, сінокосі на зволожених територіях, при догляді за
хворими і інфікованими тваринами тощо)
- через шлунково-кишковий тракт (при вживанні інфікованої води,
продуктів).
Існує професійний ризик захворювання у косарів, працівників ферм,
ветеринарів, робітників м’ясопереробних підприємств.
Які прояви хвороби?
З моменту зараження до початку недуги проходить від 6 до 20 днів.
Хвороба починається раптово: з’являється гарячка з підвищенням
температури тіла до 38-40º, турбують сильний головний біль, а також біль
м’язів усього тіла, особливо характерні болі в литкових м’язах та попереку.
Пізніше може з’являтись жовтяниця, потемніння сечі, зниження кількості
сечі.
Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на
прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який більш
характерний восени і взимку. Іноді захворювання може протікати
безсимптомно.
Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із
хворими тваринами, потенційно зараженою водою, вживали ймовірно
забруднену їжу, воду - зверніться до лікаря.
При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати
якнайшвидше.
Щоб попередити це захворювання, слід дотримуватись нескладних
правил:
1. Не вживати для пиття некип’ячену воду з відкритих водойм, неперевірених
джерел;
2. Уникати купання у водоймах, на яких відсутні обладнані пляжі, береги
яких заросли кущами, або які використовують для водопою
сільськогосподарських тварин;
3. Захищати джерела питної води та продукти харчування від доступу
гризунів;
4. Проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та
місцях тримання худоби;
5. Дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за худобою –
регулярно мити руки, не їсти і не курити під час роботи;
6. Працюючи на присадибній ділянці, остерігатись поранень, користуватись
відповідним одягом та взуттям, що захищає від контакту із заболоченим
грунтом;
7. Ретельно мити овочі та фрукти, куплені на ринку або в магазині, а також ті,
що зберігали у підвалах (вони можуть бути забруднені виділеннями
гризунів).
Лікар-епідеміолог Богородчанського відділу
ДУ«Івано-Франківський ОЦ КПХ МОЗ» Світлана ГАВРИЛКО