ДИЗЕНТЕРІЯ – гостра кишкова інфекція
Влітку значно збільшується вірогідність виникнення серед дорослих і дітей
гострих кишкових інфекцій. Одна з них – ДИЗЕНТЕРІЯ або шигельоз. Це
бактеріальна інфекція, яка характеризується ураженням товстого кишечника з
типовими проявами коліту та появою крові у випорожненнях.
Збудники дизентерії – шигели чотирьох видів. Вони відрізняються
високою стійкістю у зовнішньому середовищі. Залежно від температури і
вологості вони зберігаються від 3-4 діб до 1-2 місяців. Різноманітність клінічних
форм, наявність летальних випадків підтверджують актуальність проблеми
захворюваності на шигельоз.
Резервуаром і джерелом збудника інфекції є людина – хворий або
безсимптомний носій.
Шигели виділяються з організму інфікованої людини, починаючи з перших
днів проявів хвороби, заразність зберігається впродовж 7-10 днів.
Хвороба передається фекально-оральним механізмом, переважно
харчовим (збудник шигела Зонне) або водним (шигела Флекснера) шляхом.
Передача шигели Григор'єва-Шига реалізується переважно контактно-побутовим
шляхом.
Інкубаційний період може тривати від одного дня до тижня, найчастіше
складає 2-3 дні.
Симптоми дизентерії проявляються у вигляді діареї та загальної
інтоксикації організму:
- нудота;
- діарея;
- головний біль;
- зневоднення організму;
- підвищена температура, млявість;
- болі у печінці, шлунку.
Обов’язковій госпіталізації підлягають маленькі діти, хворі з важкими
формами, а також пацієнти, обтяжені різними супутніми захворюваннями.
Медикаментозне лікування дизентерії призначає тільки лікар після
проведення необхідних досліджень.
Профілактика дизентерії безпосередньо пов’язана з проведенням
санітарно-гігієнічних заходів у громадських місцях і дотриманням
загальноприйнятих правил особистої гігієни.
З метою профілактики шигельозу, як і інших кишкових інфекцій, слід:
- мити ретельно руки з милом після туалету, перед вживанням їжі та її
приготуванням;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках, де якість і
свіжість продуктів не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних
оглядів і часто в антисанітарних умовах;
- перед вживанням молока та молочних продуктів, які придбані на
фермерських ринках, обов’язково проводити термічну обробку;
- не допускати споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим
терміном зберігання;
- для пиття і приготування їжі використовувати питну воду гарантованої
якості (наприклад, фасовану бутильовану) або з централізованих джерел
водопостачання; при децентралізованому водопостачанні (криниці) - воду перед
вживанням кип’ятити;
- ретельно мити овочі і фрукти проточною водою; для споживання дітьми -
обдати окропом;
- не допускати в житлове приміщення, особливо, де зберігаються
продукти, залітання мух, які можуть розносити збудника захворювання;
При виявленні симптомів хвороби не займайтеся самолікуванням, а
негайно звертайтесь за допомогою до лікаря.
Завідувач відділення епіднагляду та
профілактики інфекційних хвороб
Богородчанського відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Надія ГЛУШКО