Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Заходи боротьби з борщівником Сосновського

Дата: 04.06.2022 16:12
Кількість переглядів: 187

В останні роки все більш поширеною є небезпечна, багаторічна, отруйна рослина- борщівник Сосновського. Великої шкоди він завдає як екології так і здоров’ю людини. Розмножується лише насінням,  розноситься вітром та переноситься водою. Тому зарості його часто зустрічаються на узбіччях польових доріг,  вздовж потічків, річок, водойм, пустирях, сміттєзвалищах, обочинах лісів, у парках,  садах, на сільськогосподарських угіддях та необроблюваних землях. Кожного наступного сезону помітно зростають площі зайняті борщівником, які витісняють  місцевих видів трав’яних і деревних  порід. Адже рослина сягає заввишки  до 2-3 метрів, що виглядає наче величезний кріп, має товсте порожнисте стебло та великі перисті  листки. Які розпускаються навесні, раніше за інші рослини, затінюючи поверхню грунту, на якій після його заселення рослини інші не ростуть.

    Тривогу викликає і те, що при найменшому контакті з борщівником, через вміст в ньому фурокумарину, можна отримати опіки які важко гояться, викликають алергію,  дерматити. Дотик до рослини або потрапляння його соку на шкіру, не викликає одразу ніяких неприємних відчуттів, як наприклад  при контакті з кропивою. Але вже через кілька годин або навіть діб розпочнеться свербіж і почервоніння уражених ділянок шкіри, а потім з’являться пухирі, особливо при попаданні на місце опіку сонячних променів.

При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, з’являються виразки, а після загоєння на їх місці ще 2-3 роки залишаються темні плями.

     Оскільки, ця небезпечна рослина створює загрозу здоров’ю людей,  враховуючи темпи його розповсюдження та шкоди якої він завдає, його необхідно  знищувати. Для того, щоб механічний метод був ефективним, потрібно систематично підкошувати, щоб не дати утворитися суцвіттю, особливо ефективним є підрізання кореневої шийки на глибині 8-12см. Слід не допускати скошування в момент осипання насіння з рослини, тому що це сприятиме більшому його розмноженню.

   Ефективніший метод боротьби – хімічний. Внесення рекомендованих препаратів на основі гліфосатів, дикамби, сульфініл-сечовин та інших гербіцидів проводиться при висоті 10-20см, або після підкошування. Найкращий ефект дає застосування бакової суміші : Раундап Макс 6л/га + Альфа Дикамба 0,6 л/га + 250 гр. аміачної селітри. Витрата робочої рідини 300 л/га. Якщо ж упущено момент і рослини зацвіли, то скошену масу обов’язково треба спалити, бо насіння дозріває навіть тоді, коли рослина скошена.

   На повне очищення ділянки знадобиться кілька років, до тих пір не припиняти  роботи поки не будуть знищені всі кореневища та насіння в грунті, причому насіння може зберігати життєздатність 3-5, іноді  10 років.

 

     Потрібно не забувати також, що всі роботи з його знищення слід проводити в захисному одязі. І більш ефективною буде боротьба з борщівником, коли заходи проводяться одночасно по  всій місцевості.

Пам’ятайте : при роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно - гігієнічних вимог.

   

 

 

           Державний фітосанітарний інспектор                                  О.Веклич 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь