Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Паразитози.

Дата: 19.05.2022 10:35
Кількість переглядів: 188

Фото без опису

Паразитарні захворювання спричиняються паразитами тваринного походження – найпростішими і гельмінтами. Найбільшою групою паразитарних захворювань людини є гельмінтози, які об’єднують понад 270 різних нозологічних одиниць. 

    Більшість гельмінтозів має тенденцію до затяжного або хронічного перебігу, їм властивий дуже широкий діапазон клінічних проявів – від безсимптомних до вкрай важких форм, що загрожують життю людини.

   Значна частина паразитарних захворювань тривалий час після проникнення гельмінта має безсимптомний перебіг. У цей час людина становить епіднебезпеку як джерело інфекції.

    За характеристиками життєвого циклу розвитку гельмінти розділяють на геогельмінти, біогельмінти та контактні гельмінти.

    До групи геогельмінтів належать гельмінти, яки спочатку розвиваються в організмі людини, а надалі в іншому середовищі, найчастіше у грунті  ( аскариди, волосоголовці, стронгілоїди та інші ). Інфікування людини  від людини при геогельмінтозах неможливе, оскільки із джерела інфекції виділяються паразити в незаразній формі. Для набуття заразності їм треба пройти цикл розвитку у довкіллі ( грунті..).

   При біогельмінтозах хазяїном – годувальником гельмінта на різних його стадіях розвитку послідовно виступають людина та інші тварини ( велика рогата худоба, свині, коти, собаки тощо )

   Контактні гельмінти передаються при безпосередньому контакті з джерелом інфекції або через предмети спільного вжитку.

    В 2021 році серед жителів нашого району було вперше виявлено 103 осіб уражених аскаридами, 2 осіб уражених волосоголовцями, 72 особи уражених гостриками і 8 осіб уражених лямбліозом. Також було досліджено на геогельмінти 110 проб садовини та городини, з них 9 з позитивним результатом,

Із 147 проб грунту та піску виявлено 11 проб з яйцями аскарид. На контактні гельмінти обстежено 480 змивів з предметів навколишнього середовища , з них виявлено 14 з яйцями гостриків.

    Що треба знати про гельмінти.

    Самка аскарид в тонкому кишківнику людини відкладає понад 200 000 яєць за добу, період кладки яєць від 4 до 8 місяців, а тривалість життя аскариди сягає 12 – 15 місяців. З калом яйця потрапляють у грунт, в якому можуть зберігатися до 7 – 10 років. Розвиток яйця в грунті відбувається за 20 – 30 діб. Інфікування людини стається переважно у весняно – літньо – осінній періоди, коли зростає стикання людини із грунтом при проведенні сільсько – господарських робіт, відпочинку. Сприяє розповсюдженню аскаридозу вживання овочів, ягід, фруктів, немитої городини, із грунту, який забруднений фекаліями з яйцямі аскарид.

    Звільняючись із яйця в просвіті кишок людини, личинка проникає в кров’яне русло, заноситься в легені і піднимається дихальними шляхами догори : бронхіоли, бронхі, трахею, ротову порожнину і зі слиною проковтується. Тривалість цієї міграційної фази – 14 – 15 днів. Для цієї фази характерний легеневий синдром: кашель із виділенням харкотиння, задишка, біль за грудиною, ціаноз. Інколи спостерігаються астматичні напади, прослуховуються сухі та вологі хрипи.

    При кишковій фазі спостерігається втрата апетиту, нудота, болі в животі, біль голови, неспокійний сон, зниження уваги, працездатності. Аскариди можуть бути основною причиною непрохідності кишок. Іноді аскариди заповзають в жовчний міхур, стравохід, трахею, що може викликати смерть.

    Другий по чисельності гельмінтоз, який уражає населення нашого району – це ентеробіоз, збудником якого є гострик. Самка до 10 мм, самець 4 -5 мм. Резервуаром і єдиним джерелом інвазії є хвора на ентеробіоз людина. Заразитися можна через забруднені яйцями руки, натільну білизну, постіль, предмети спільного і особистого користування. Яйця гостриків можуть підніматися в повітря із пилом, а потім заноситися під час вдихання у ротову порожнину і проковтуватися. Ентеробіоз може передаватися від людини до людини безпосередньо контактним шляхом. Із яєць розвиваються статевозрілі самки і самці. Гельмінти фіксуються до стінки кишки. Самці запліднюють самок і гинуть, а самки, наповнені яйцями ( 5 тис. – 15 тис. кожна ), спускаються до сигмовидної і прямої кишки. Частіше вночі, коли підвищується вологість тіла, гострики виповзають із анального отвору і на шкірі перианальних складок відкладають яйця. При відкладанні яєць тіло самки рухається зигзагоподібно. Свербіж зумовлений секретом, що виділяє гельмінт під час яйцекладки, і рухом статевозрілої форми.

    Людина ( часто дитина ) роздряпує свербячі місця, при цьому розносить яйця на руки, піднігтьові простори, тіло, простирадла. Яйця потрапляють на підлогу, на дитячі іграшки, посуд. Протягом 4 – 6 годин в яйці розвивається рухома личинка і воно стає заразним. Термін життя гострика в оганізмі людини триває 4 тижні. Перші прояви хвороби виникають через 10 – 15 днів після зараження і проявляються стійким свербежем перианальної ділянки. Діти погано сплять, погіршується апетит, виникає безсоння, неврастенія, нічне нетримання сечі. У жінок і дівчат може виникати вульвовагініт. Інколи спостерігаються болі в животі, нудота, блювота, рідкий стілець. Як ускладнення можливий апендицит, піодерматит.

   Основні профілактичні заходи при аскаридозі спрямовуються на попередження фекального забруднення оточуючого середовища, особливо грунту городів, ягідників, а при ентеробіозі - на дотримання правил особистої гігієни, своєчасного і ретельного прибирання житла.  

   Тому, батькам при появі симптомів чи скарг, необхідно обстежити дітей на наявність яєць глистів. Таку послугу надають в мікробіологічній лабораторії Богородчанського відділу ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ». Ціна одного обстеження становить 100 гр.88 коп.

   

 

Лікар- паразитолог

мікробіологічної лабораторії                                В.Федорів

 

                        

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь