Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Як уберегтися від ботулізму ?

Дата: 30.03.2022 09:42
Кількість переглядів: 181

Фото без опису

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких міститься ботулотоксин.  

Збудник ботулізму дуже поширений в природі і тривалий час може бути присутнім у ґрунті. Джерелами збудника інфекції є теплокровні тварини (найчастіше сільськогосподарські тварини), деякі прісноводні риби, ракоподібні, а також сама людина. З екскрементами паличка ботулізму виділяється в навколишнє середовище і перетворюється в спори. Вони здатні тривалий час зберігатися в ґрунті, воді або мулі. Потрапивши з грунту або води на харчові продукти, наприклад овочі, м'ясо, збудник в умовах відсутності кисню починає активно розмножуватися. Найчастіше розмноження відбувається в консервованих продуктах (так як відсутній кисень), при цьому виділяється ботулотоксин. Це одна з найсильніших в природі отрут. Смертельна доза для людини становить 0,3 мкг.

 Ботулотоксин в звичайних умовах навколишнього середовища зберігається до одного року, а в консервованих продуктах - протягом декількох років. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі.

Потрапляючи в шлуково-кишковий  тракт, ботулотоксин всмоктується в кров  і розноситься  по організму, вражаючи відділи нервової системи. Внутрішніми ферментами токсин не руйнується.

 Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 8-24 години після споживання зараженої їжі або значно пізніше (4 доби і більше).  Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період. Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів).

 Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.

 Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загально-токсичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках  пацієнта турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

 Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м'язів, внаслідок чого за відсутності адекватної терапії смерть зазвичай настає на 2-3-й день хвороби. При виникненні будь-яких із цих симптомів не зволікайте, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою.   Госпіталізація  обов’язкова  незалежно від тяжкості хвороби.  До приїзду лікаря потрібно промити хворому шлунок, щоб токсин не всмоктався в кров.

Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків - це введення ботулінічного антитоксину.

Як уберегтися:

- не вживати «бомбажні» консерви, в'ялену рибу та інші продукти  невідомого походження (найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки);

- дотримуватись технологічного процесу під час домашньої консервації;

- рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від    нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;

- в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб не купувати і не вживати продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу та інші);

- навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.                                                                                                                          

          На жаль, через війну чимало українців опинилися в умовах, коли доступу до свіжої і якісної їжі немає. Проте закликаємо з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви.

          Богородчанський відділ ДУ «Івано-Франківський обласний  центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» рекомендує в пунктах тимчасового розміщення евакуйованого населення (місцях тимчасового перебування осіб) відповідальним особам, кухарям та кухонним працівникам, працівникам складів посилити контроль  за термінами зберігання, дотриманням температурного режиму  в’ялених або копчених продуктів, м’ясних, рибних, овочевих та грибних консервованих продуктів.

 

 

Лікар з загальної гігієни

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                               Орест ГЛУШКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь