Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Будьте обережні: ротавірус !

Дата: 24.03.2022 16:46
Кількість переглядів: 184

Фото без опису

Ротавірусна інфекція – це одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є ротавірус людини. Збудник хвороби отримав свою назву від латинського слова "rota" - колесо, саме на нього схожий цей вірус, якщо розглядати його під мікроскопом.

Ротавірус дуже стійкий на різних об’єктах довкілля і може зберігати життєздатність від кількох тижнів до кількох місяців, якщо не буде проведено дезінфекцію поверхонь. Ротавіруси втрачають інфекційну активність при кип’ятінні.

Найчастіше хворіють діти віком від 6 місяців до 4-5 років. Вірус вражає не тільки дітей, можуть хворіти й дорослі люди, у них захворювання зазвичай протікає в легкій формі зі стертими симптомами. 

Інкубаційний період триває до 5 діб (в середньому – 2-3 доби).

Для ротавірусної інфекції характерний гострий початок — різке підвищення температури, блювання, сильний пронос, випорожнення — яскраво-жовті, водянисто-пінисті. Крім того, у більшості хворих з’являється нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні. Багаторічні спостереження фахівців свідчать, що найбільші спалахи захворювання виникають під час або перед епідемією грипу, за що ротавірусна інфекція отримала неофіційну назву «кишковий грип». Характерна сезонність грудень-квітень.

Захворювання дуже заразне, відноситься до "хвороб брудних рук". Джерелом ротавірусу є хвора людина. Передача відбувається контактно-побутовим шляхом (при контакті із інфікованими поверхнями чи предметами – іграшки, меблі, одяг, підлога) або при вживанні в їжу інфікованих продуктів харчування.

Щоб запобігти інфікуванню необхідно:

  • уникати великого скупчення людей;
  • дотримуватися правил особистої гігєни – мити руки з милом перед кожним прийомом їжі та після відвідування туалету;
  • прищеплювати дітям навички правил особистої гігієни;
  • дотримуватись правил культури харчування;
  • овочі та фрукти ретельно мити та обдавати кип’ятком перед вживанням.
  • особи, які доглядать за хворим, повинні дотримуватись правил особистої гігієни, миття та знезараження предметів догляду, посуду, поверхонь, підлоги тощо.

              Для профілактики ротавірусної інфекції рекомендовано вакцинувати дітей (в приватних кабінетах і за власні кошти) у віці від 6 до 32 тижнів від народження. Вакцина вводиться через рот двічі, з інтервалом не менше ніж місяць.

Симптоми ротавірусної інфекції можуть бути дуже схожі на ознаки інших гострих кишкових інфекцій (сальмонельозу та холери). При появі перших ознак захворювання, особливо у маленьких дітей, слід негайно звернутися до лікаря, щоб встановити правильний діагноз і проводити адекватне лікування.

 

 

Завідувач відділення епіднагляду та

профілактики інфекційних хвороб

Богородчанського відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»                            Надія ГЛУШКО

 

 

      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь