Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Весняний догляд за садом

Дата: 24.03.2022 11:21
Кількість переглядів: 240

Фото без опису

Як тільки настає  весна, погляди і душа  тягнуться до природи.  

Дерева, кущі та квіти  пробуджуються від  тривалого сну, і  хочеться швидше зайнятися підготовкою  саду до такого довгоочікуваного  плодоношення.  

  Весняні роботи в саду неможливі без обрізки дерев. Найперше потрібно видалити сухі та пошкоджені гілки, а також ті що спрямовані до середини крони і провокують загущення, відмерлу стару кору, збираючи усі рештки листя та сміття. Місця зрізу, механічні пошкодження слід змащувати садовим варом, чи олійною фарбою, або однаковою кількістю сумішші коров’яку та глини, обгорнувши мішковиною чи іншою тканиною. Під такою пов’язкою зберігатиметься вологість, сприяючи швидкому заживанню. Обов’язково потрібно забрати із гілок муміфіковані плоди, бо вони можуть стати джерелом поширення інфекцій.                                                                                             

  Багато людей вважають, що дерева навесні білять для краси, і часто роблять це перед святами. Проте,  насправді побілка – це обов’язкова захисна процедура  і виконувати її потрібно набагато раніше. Якщо осіння побілка виконується для захисту дерев від тріщин, морозобоїн, хвороб і шкідників, то весняна побілка здійснюється для захисту їхніх штамбів і гілок від опіків, оскільки в цей час сонце дуже активне а листя ще немає, яке моглоб  захистити кору від перегріву. Окрім того, це ще є профілактичним заходом від збудників хвороб і шкідників, яким усе-таки вдалося перезимувати  в тріщинах кори й верхньому шарі грунту.

    Минула зима була сприятливою для збереження запасу  шкідників та збудників хвороб плодових насаджень, які накопичилися впродовж торішньої вегетації. Захист саду  за допомогою хімічних препаратів вимагає певних знань та навичок. Дуже часто буває, що хімічне обприскування дерев навесні – єдиний спосіб  отримати здорові плоди. Відмовитися повністю від його застосування поки неможливо. Але, якщо використовувати препарати з урахуванням їхнього впливу на конкретних шкідників, причому, в найбільш вразливу стадію розвитку (а це навесні), то можна досягти бажаного результату і скоротити кількість обприскувань.

  Тому  важливою умовою захисту  буде, комплексне застосування суміші інсектицидів та фунгіцидів, які слід чергувати і ефект буде значно більшим.

   Зокрема,  проти зимуючих шкідників (щитівок, кліщів, попелиць, листоблішок, молей і збудників хвороб моноліозу, клястероспоріозу та інш.) до розпускання бруньок за середньодобової температури повітря більше 4ºС, сприятиме обприскування промивання дерев 1% розчином Дноку (15кг/га)-зерняткові насадження, 10кг–кісточкові насадження,  емульсією препарату 30 В-(60 л/га), ПС-30 (40л/га). Норма витрати робочої рідини 1000 -1500 л/га.

   До розпускання бруньок з метою знищення (сірого квіткового довгоносика, білана жилкуватого, квіткоїда, листокруток, яблуневої молі), доцільно провести оприскування : Нурелом Д-(1,5 л/га), Актарою-(0,14 кг/га), Децес F-(0,5 –1,0 л/га), Енжіо-(0,18л/га), Біская 240-(0,5л/га) та ін. препаратами з додаванням проти парші – Хоруса-(0,25кг/га), Косайду 2000-(2,0-2,5кг/га), Чемпіону-(1,5-2кг/га), з додаванням  проти борошнистої роси – Байлетон-(0,2кг/га), Алмаз-(0,3-0,4л/га), Топаз–(0,3-0,4л/га) тощо.

   Пам’ятайте : при роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно – гігієнічних вимог. Засоби захисту рослин необхідно купувати лише в спеціалізованих магазинах, де вам нададуть сертифікати якості та кваліфіковану консультацію.

  Отже, сад потребує постійної дбайливої уваги, правильного й вчасного  догляду. Тільки тоді він щороку радуватиме вас високим врожаєм та смачними плодами.

 

            Оксана Веклич  

провідний спеціаліст

                                                                                                              Держпродспоживслужби                                  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь