Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Що ще потрібно знати батькам про вакцинацію?

Дата: 15.02.2022 16:36
Кількість переглядів: 205

Фото без опису

Надолужуйте пропущене

Якщо пропущено щеплення за календарем, зазвичай не потрібно «все починати спочатку». Якщо графік порушено, вакцинацію можна робити проти будь-якої інфекції у будь-якому порядку. Існує тільки одне правило в цьому випадку: потрібно стежити за дотриманням інтервалів введення доз, що дозволяє досягти максимальної ефективності. Разом із лікарем складіть графік вакцинації і зробіть ті щеплення, що пропустили. Різні вакцини можна вводити в один день. Це звичайна міжнародна практика, а також ефективний спосіб захиститися вчасно.

Зверніть увагу! Введення багатокомпонентних вакцин зменшує кількість уколів і візитів до поліклінік.

Додаткові обстеження не потрібні

Вакцинація не потребує підготовки: не варто змінювати звичний спосіб життя, дотримуватися дієти, проходити додаткові медичні обстеження, приймати ліки. Крім того, не потрібні аналіз крові, сечі, «імунограма». Ані в наказах МОЗ України, ані в міжнародних рекомендаціях не зазначено жодних додаткових обстежень.

Хронічні захворювання — не протипоказання!

Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання (наприклад, бронхіальна астма, діабет) — це не протипоказання до щеплення! Навпаки: діти з хронічними хворобами — більш уразливі, тому передусім потребують захисту за допомогою вакцинації.

Щеплення можна робити дитині на грудному вигодовуванні

Хоча грудне вигодовування є надзвичайно важливим для здоров’я дитини, грудне молоко не захищає вашу дитину від вірусу поліо.

Наскільки безпечною є вакцина?

Як ОПВ (оральна поліовакцина) так і ІПВ (інактивована поліовакцина) є абсолютно безпечними вакцинами. ОПВ, що використовується в Україні, була попередньо схвалена ВООЗ та придбана ЮНІСЕФ. У неї немає розповсюджених реакцій, і вона використовується в усьому світі для захисту дітей від поліо. Протягом останніх 20 років ця вакцина врятувала 5 мільйонів дітей від хронічного паралічу, який міг би бути викликаний вірусом поліо. Набагато більшу загрозу для дітей несуть не побічні ефекти від вакцини від поліо, а сам вірус.

Порадьтеся з лікарем

Якщо дитину турбують підвищена температура тіла, висип, нежить, кашель, дратівливість, не варто вдаватися до самодіагностики й пов’язувати це із щепленням. Натомість зверніться до вашого лікаря по консультацію.

За матеріалами Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь