Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Чи повинні спадкоємці повертати борги померлого?

Дата: 27.01.2022 16:51
Кількість переглядів: 371

Фото без опису

Всім відомо, що після смерті особи, яка була власником майна відкривається спадщина. Однак не кожен знає, що прийняття спадщини це не лише отримання майна померлого, а ще і отримання його боргів. Звісно, це не стосується тих зобов’язань, які спадкоємець міг виконати лише особисто. До того ж, зобов’язання виконуються лише в межах вартості спадкового майна. Тобто у будь-якому разі виконання вимоги кредитора щодо погашення заборгованості, яку мав спадкодавець, не повинно зумовити погіршення майнового стану спадкоємця без одночасного отримання ним майнової вигоди у виді спадкового майна.

    Чинне законодавство України забезпечує дотримання балансу прав та інтересів усіх учасників таких правовідносин.

Так, спадкоємець, приймаючи спадщину, реалізовує свій майновий інтерес щодо набуття у власність спадкового майна, при цьому у нього виникає обов’язок погасити заборгованість спадкодавця, проте виключно у межах вартості отриманого у спадщину майна. У свою чергу кредитор, укладаючи договори кредитування, може бути упевненим у погашенні заборгованості у разі смерті позичальника за рахунок спадкового майна, яке приймають  у спадщину спадкоємці боржника. Такий принцип регулювання спірних правовідносин ґрунтується на засадах розумності, пропорційності і справедливості та виключає можливість необґрунтованого покладення на спадкодавців боржника обов’язку погасити борг у розмірі більшому, ніж вартість набутого ними майна, що призведе до безпідставного погіршення їх майнового стану у зв’язку з виконанням зобов’язання стороною якого вони не є і згоди на укладення якого не надавали.

Тому при спадкуванні майна слід звертати увагу на борги померлого. Якщо ж особа, яка проживала із спадкоємцем за однією адресою не бажає успадковувати майно померлого, через наявні борги, їй все рівно потрібно звернутися до нотаріуса і написати відмову від прийняття спадщини, інакше вона буде вважатися такою, що прийняла спадщину автоматично і кредитори зможуть направляти свої вимоги до такої особи. 

юристка відділу «Богородчанське бюро правової допомоги» Маряна БУКАТЮК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь