Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Чи повинні спадкоємці повертати борги померлого?

Дата: 27.01.2022 16:51
Кількість переглядів: 383

Фото без опису

Всім відомо, що після смерті особи, яка була власником майна відкривається спадщина. Однак не кожен знає, що прийняття спадщини це не лише отримання майна померлого, а ще і отримання його боргів. Звісно, це не стосується тих зобов’язань, які спадкоємець міг виконати лише особисто. До того ж, зобов’язання виконуються лише в межах вартості спадкового майна. Тобто у будь-якому разі виконання вимоги кредитора щодо погашення заборгованості, яку мав спадкодавець, не повинно зумовити погіршення майнового стану спадкоємця без одночасного отримання ним майнової вигоди у виді спадкового майна.

    Чинне законодавство України забезпечує дотримання балансу прав та інтересів усіх учасників таких правовідносин.

Так, спадкоємець, приймаючи спадщину, реалізовує свій майновий інтерес щодо набуття у власність спадкового майна, при цьому у нього виникає обов’язок погасити заборгованість спадкодавця, проте виключно у межах вартості отриманого у спадщину майна. У свою чергу кредитор, укладаючи договори кредитування, може бути упевненим у погашенні заборгованості у разі смерті позичальника за рахунок спадкового майна, яке приймають  у спадщину спадкоємці боржника. Такий принцип регулювання спірних правовідносин ґрунтується на засадах розумності, пропорційності і справедливості та виключає можливість необґрунтованого покладення на спадкодавців боржника обов’язку погасити борг у розмірі більшому, ніж вартість набутого ними майна, що призведе до безпідставного погіршення їх майнового стану у зв’язку з виконанням зобов’язання стороною якого вони не є і згоди на укладення якого не надавали.

Тому при спадкуванні майна слід звертати увагу на борги померлого. Якщо ж особа, яка проживала із спадкоємцем за однією адресою не бажає успадковувати майно померлого, через наявні борги, їй все рівно потрібно звернутися до нотаріуса і написати відмову від прийняття спадщини, інакше вона буде вважатися такою, що прийняла спадщину автоматично і кредитори зможуть направляти свої вимоги до такої особи. 

юристка відділу «Богородчанське бюро правової допомоги» Маряна БУКАТЮК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь