Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Дата: 24.11.2021 16:39
Кількість переглядів: 667

Фото без описуСтаттею 179 Кодексу законів про працю України та статтею 18 Закону України «Про відпустки» передбачено, що після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Таку відпустку жінка може використати повністю або частинами, крім того така відпустка може бути використана також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами. До інших родичів належить прабаба, прадідо, повнорідні брати і сестри, тітка, дядько, двоюрідні сестра, брат, а також сусіди чи інші сторонні особи.

Для оформлення відпустки по догляду за дитиною до трьох років  іншою особою, їй необхідно  надати :

  • заяву за місцем своєї роботи про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • довідку про те, що мама дитини не скористалася правом на таку відпустку за своїм місцем роботи (навчання, служби) і не претендує на допомогу, або вийшла на роботу до закінчення терміну відпустки, і виплати за доглядом дитини їй припинено (із зазначенням дати);
  • документ, що підтверджує родинний зв’язок працівника, який бажає оформити відпустку, з дитиною. (Наприклад, у разі, якщо таку відпустку бере бабуся зі сторони матері, то підтвердити родинний зв’язок вона може шляхом надання власного паспорту, свідоцтва про народження доньки (матері дитини));
  • свідоцтво про укладення шлюбу доньки (матері дитини) у разі зміни прізвища.

Відпустка для догляду за дитиною оформлюється наказом власника або уповноваженого ним органу.

Окрім того, особи, які оформляють на себе відпустку  по догляду за дитиною по досягненні нею трирічного віку мають право також переоформити на себе виплати на дитину. Здійснити такі дії можна особисто в управлінні соціального захисту населення або за допомогою сервісу “єМалятко”.

При оформленні іншою особою відпустки по догляду за дитиною  по досягненні нею трирічного віку  за такими особами зберігається місце роботи(посада) та заробітна плата.

Матеріал підготовлено юристкою відділу Богородчанського бюро правової допомоги  Маряною Букатюк.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь