Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Декрет для ФОП

Дата: 27.10.2021 10:58
Кількість переглядів: 550

Фото без опису

Згідно законодавства України право на отримання грошової виплати по вагітності та пологах у 2021 році має кожна вагітна жінка.

 Згідно ст. 19 Закону України «Про загальнодержавне соціальне страхування» Жінки - ФОП  мають право на отримання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду за умови сплати ними єдиного внеску

Нагадаємо, що незалежно від виду оподаткування, який вибрала жінка-ФОП, якщо вона платить ЄСВ, є застрахованою.

Які документи потрібно та як оформити дану допомогу?

  • Першим кроком потрібно отримати від лікаря декретний (лікарняний) лист, який дає жінці право піти в декретну відпустку. Зазначу, що в лист має бути вказано тип причини – «8» та визначена кількість календарних днів, на які жінка звільняється від роботи, та період декретної відпустки. Протягом 10 днів з дня отримання лікарняного листа складається  протокол рішення уповноваженого з соцстрахування. Форма протоколу затверджена постановою Правління ФССУ від 19.07.2018 № 13.
  • Наступним кроком треба буде звернутись до державної фіскальної служби (податкова) за місцем реєстрації довідку про те, що ЄСВ за розрахунковий період ви платили і заборгованості не маєте. Видають її безкоштовно. Зверніть увагу, якщо  ДФС застосовувала до підприємця штрафні санкції, то до погашення боргів декретні виплати не призначаються.
  • Далі – довідка за формою ОК-5 з Пенсійного фонду. Вона також видається безкоштовно.
  • Розраховуємо суму допомоги. Радимо краще оформити довідкою довільної форми, де викласти застосовану арифметику.
  • Відкриваємо у будь-якому банку відкрити спеціальний рахунок для виплат, куди будуть перераховуватися декретні.
  •   Заповнити заяву-розрахунок. Форма заяви-розрахунку встановлена постановою ФСС від 19.07.2018 р. № 12.

Нарешті, подаємо весь пакет документів до Фонду соцстраху. Це буде:

  • копія паспорта;
  • копія номера облікової картки платника податку (ідентифікаційний код);
  • заява-розрахунок;
  • витяг з ЄДР (підтверджує, що жінка є підприємцем на момент подачі заяви-розрахунку). Нагадаємо, що його можна отримати на сайті Мін'юсту;
  • копія лікарняного. Для працюючих ФОП така копія має бути ще й завірена підписом керівника та печаткою з основного місця роботи. Оригінал листка непрацездатності підприємець повинен зберігати в себе. Він йому знадобиться при проведенні ФСС перевірки використання коштів Фонду;
  • довідка з ДФС про сплату ЄСВ (замість довідки допускаються копії платіжок про сплату ЄСВ за розрахунковий період (12 попередніх місяців);
  • письмове повідомлення про відкриття окремого спецрахунку для фінансування матеріального забезпечення.

Наступним що потрібно буде зробити, це отримати кошти. Зверніть увагу, що напряму зі спецрахунку кошти витрачати не можна, тому необхідно їх вивести з нього. Радимо зняти готівкою або перевести на свій рахунок як фізичної особи. Не забутьте подати повідомлення про виплату до Фонду.

У періоді декретної відпустки ЄСВ потрібно продовжувати платити за загальними правилами. Це стосується як ФОП на загальній, так і на єдиному податку.

Як розрахувати допомогу?

Дана допомога розраховується на підставі  Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, який затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Матеріал підготовлено фахівчинею відділу «Богородчанське бюро правової допомоги» Вікторією Бігун

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь