Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Як визначити місце проживання дитини?

Дата: 22.10.2021 10:54
Кількість переглядів: 465

Фото без опису

Досить часто розлучившись  батьки не можуть вирішити між собою  питання з ким мають проживати діти.  Міф що дитина має проживати з матір'ю після розлучення вже давно розвіяний,  наразі вона не підтримується ані сучасним європейським законодавством, ані рішеннями Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).  Відповідно до чинного законодавства України батьки мають рівні права щодо своїх дітей,  рівність прав батьків витікає з прав та інтересів дитини на її гармонійний розвиток та належне виховання, і у першу чергу повинні бути визначені інтереси дитини у ситуації спору, а вже тільки потім права батьків.

При виникненні спору між батьками, дитина, яка досягла десятирічного віку може висловити свою думку, її думка має бути вислухана, почута, крім того дитина має право брати активну участь у вирішенні своєї долі, зокрема, у визначенні місця свого  проживання.

Такі права дітей закріплені у статті 12 Конвенції про права дитини, згідно з якою держави-учасниці забезпечують дитині, здатній сформулювати власні погляди, право вільно висловлювати ці погляди з усіх питань, що торкаються дитини, причому поглядам дитини приділяється належна увага згідно з її віком і зрілістю. До думки дитини потрібно прислухатися, приділити їй належну увагу і в кожному випадку виносити рішення, яке буде відповідати якнайкращим інтересам дитини.

При цьому батькам слід пам’ятати, що вони  мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов’язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Такий договір має бути укладений тільки письмовій формі та має бути нотаріально посвідчений.

Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Матеріал підготовлено юристкою  БПД Маряною Букатюк.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь