Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Спадковий договір

Дата: 30.09.2021 11:36
Кількість переглядів: 896

Фото без опису
Не завжди відносини спадкування варто врегульовувати складаючи заповіт або очікуючи відкриття спадщини за законом - іноді доречніше буде використати такий правовий механізм як спадковий договір.

Відповідно до ст. 1302 Цивільного кодексу України за спадковим договором одна сторона (набувач) зобов'язується виконувати розпорядження другої сторони (відчужувача) і в разі його смерті набуває право власності на майно відчужувача.

Сторонами, у договорі як ми бачимо з визначення є:

  • Відчужувач.  Відчужувачем може бути тільки фізична особа.
  • Набувач. А ось набувачем може бути як фізична, так і юридична особа.

Спадковий договір може укладатися через уповноваженого законом чи довіреністю представника.

Форма договору письмова та підлягає нотаріальному посвідченню, а також державній реєстрації у Спадковому реєстрі. У разі недотримання цих умов договір вважається недійсним.

Предметом договору є майно, яке належить відчужувачу і переходить у власність набувача у випадку смерті відчужувача, тобто це може бути будь-яке майно, як індивідуально-визначені речі, так і речі, визначені родовими ознаками, рухоме і нерухоме майно.

За спадковим договором набувач зобов’язаний виконувати певні дії, спрямовані на забезпечення відчужувача або інших осіб за вказівкою відчужувача утриманням та доглядом. За спадковим договором набувач стає власником майна після смерті відчужувача; до настання смерті відчужувача ніяких прав на його майно у набувача немає.

Майно, яке є предметом спадкового договору, не може бути предметом спадкування. Крім того, заповіт щодо майна, вказаного в спадковому договорі, є нікчемним.

Розірвання  та зміна договору. Спадковий договір може бути розірваний за згодою сторін. В односторонньому порядку розірвання договору можливе лише за рішенням суду:

  • на вимогу відчужувача – у разі невиконання набувачем його розпоряджень;
  • -на вимогу набувача – у разі неможливості виконання ним розпоряджень відчужувача.

Для зміни умов спадкового договору необхідна взаємна згода обох сторін.

Цікавою особливістю даного договору є те, що відчужувач має право призначити особу, яка буде здійснювати контроль за виконанням спадкового договору після його смерті.

Реалізація права власності на майно за спадковим договором. Після смерті відчужувача, набувач звертається із з заявою до нотаріуса, який вносить відомості про припинення дії спадкового договору та зняття заборони відчуження відповідного майна до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

 

Матеріал підготовлено адвокаткою, фахівчинею відділу

«Богородчанське бюро правової допомоги» Вікторією Бігун


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь