Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Виконавчий напис нотаріуса – все що потрібно знати про це!

Дата: 29.06.2021 17:15
Кількість переглядів: 1486

Фото без опису

З  вас незаконно почали стягувати кошти  із зарплати чи пенсії? Ви не знаєте куди звернутися, де отримати відповідь чому стягують кошти і за що? В такому разі ми Вам роз’яснимо що необхідно робити в цьому випадку.

На сьогоднішній день почастішали випадки, коли люди почали отримувати виконавчі написи нотаріусів.  Його переважно застосовують у захисті цивільних  прав кредитори (стягувачі) щодо стягнення з боржника в позасудовому порядку грошових сум, або витребування майна. Це означає, що з громадян, які мають на даний час кредит в банку або мали  кредит в  банку по якому не виконуються  кредитні зобов’язання, а також трапляються випадки коли боржником виплачена вся сума кредиту, однак кредитор все рівно звертається до нотаріуса про винесення виконавчого напису  нотаріуса згідно якого пізніше приватний  виконавець розпочинає примусове стягнення заборгованості із зарплати чи пенсії.  

 Отже, кредитор (стягувач) звертається з необхідними документами до приватного нотаріуса про стягнення з боржника в позасудовому порядку грошових сум витребування майна, а останній  відповідно до статті 87 Закону України «Про нотаріат»  вчиняє виконавчий напис на документах, що встановлюють заборгованість для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна, які надав  кредитор. Вчинення виконавчого напису нотаріуса здійснюється відповідно до   умов вчинення виконавчого напису нотаріусом, які  передбачені у положенні ст. 88 ЗУ «Про нотаріат», а також у пункті 3 Глави 16 Розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.  Даними умовами передбачено, що:

  •  нотаріус може вчиняти  виконавчий напис тільки, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем;
  • якщо  з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року. Обчислення строків починається з дня, коли у стягувача виникло право примусового стягнення боргу.
  • важливим моментом також є і місце вчинення виконавчого напису, який здійснюється нотаріусом незалежно від місця виконання вимоги, чи місце знаходження боржника або стягувача.

Відповідно до вищевказаного можна дійти висновку, що вчинення нотаріусом виконавчого напису - це нотаріальна дія, яка полягає в посвідченні права стягувача на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна.

Нотаріус повинен здійснювати виконавчий напис тільки з дотриманням  вище описаних вимог, у випадку, якщо нотаріусом було не дотримано вище описаних вимог, або стягувачем не надано документів на підставі яких можливе вчинення виконавчого напису та не дотримано інших вимог, щодо вчинення такого напису, боржник зможе реалізувати своє право на звернення до суду з метою визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню.  Слід пам’ятати,  що при зверненні до суду  з метою захисту своїх цивільних прав з вимогою скасування виконавчого напису нотаріуса потрібні чіткі докази, які підтверджують вищеописані умови, що дозволять скасувати виконавчий напис нотаріуса або докази про відсутність заборгованості.

Розглянемо підстави для скасування судом виконавчого напису нотаріуса, а саме:

  •  відсутність письмового повідомлення, або документів про надсилання боржнику такого повідомлення, де повідомляється про порушення боржником своїх зобов’язань та зазначається стислий зміст порушених зобов`язань, а також вимога про виконання порушеного зобов`язання;
  • відсутність, або не надання нотаріусу документів, що свідчать про наявність заборгованості чи невиконання боржником своїх зобов’язань перед стягувачем на момент накладення виконавчого напису;
  • недотримання строків для здійснення даної процедури (пропущення стягувачем строку, для звернення до нотаріуса, або відсутність у документах строків для погашення заборгованості).

Якщо всі вищенаведені підстави наявні, то Ви можете звертатися до суду про визнання виконавчого напису нотаріуса недійсним. Також перед початком звернення до суду з позовною заявою про визнання виконавчого напису нотаріуса недійсним потрібно подати заяву про забезпечення позову, відповідно до якої суд винесе ухвалу про  забезпечення позову і стягнення припиняться до вирішення справи по суті. 

За більш детальною інформацією з даного питання та інших правових питань ви можете звернутись до Богородчанського бюро правової допомоги,  яке знаходиться за адресою: смт. Богородчани, вул. Шевченка,69 тел.(03471)2-44-80, (066) 366-19-20 « Богородчанське  бюро правової допомоги».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь