Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Погосподарська та земельно-шнурова книги як докази про власників земельної ділянки

Дата: 17.06.2021 14:57
Кількість переглядів: 4741

Фото без опису

Питання земельного законодавства ніколи не втрачають свою актуальність, а в зв’язку з реаліями сьогодення та створенням закону «Про ринок землі» питання земельних правовідносин  нікого не залишать байдужими.

Не зважаючи на те, що велика кількість інформації, що стосується права власників земельних ділянок та землекористувачів уже міститься в електронних реєстрах, однак, левова доля інформація залишається на паперових носіях.

Мова піде про погосподарську та земельно-шнурову книги.

         Почнемо з того, що погосподарська книга - це документи первинного обліку в сільських Радах народних депутатів з 1935 року. Метою ведення даного обліку є накопичення і систематизації відомостей по кожному домоволодінні щодо членів сім'ї, які проживають в господарстві, а також дані щодо землі, будівель і худоби, що знаходяться в особистому користуванні. Ведення погосподарських книг органами місцевого самоврядування продовжується й по сьогоднішній день.

Інструкцією з ведення погосподарського обліку сільських, селищних та міських радах передбачено порядок ведення та заповнення погосподарських книг. Так, погосподарські книги закладаються 1 раз на 3 роки, записи в них уточнюються щороку станом на 1 січня і 1 червня.

Для отримання виписки  із погосподарської книги необхідно звернутись до органу місцевого самоврядування або архівної установи ( у випадку, якщо книги передано в архів) з заявою та паспортом громадянина України.

Щодо земельно-шнурової книги, то такі книги велись на сільськогосподарському підприємстві чи організації. Як показує  практика, майже у 99,9 % колгоспів  та радгоспів велись земельно-шнурові  книги. Суть земельно-шнурової книги полягає в методичному відстеження закріплених за громадянином прав землекористування та їх змін, тобто в таких книгах  засвідчувалось право землекористування громадян, які проживали в сільській місцевості.

Зверніть увагу, що всі земельно-шнурові книги були передані для подальшого їх ведення в сільські ради, де вони повинні знаходитися і до тепер.

Матеріал підготовлено фахівчинею відділу «Богородчанське бюро правової допомоги» Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Вікторією Бігун


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь