Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

ЗАХИСТ РОСЛИН – РЕКОМЕНДАЦІЇ ВЛАСНИКАМ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК

Дата: 06.05.2021 11:04
Кількість переглядів: 737

Фото без опису
    Бур'яни є серйозною проблемою при вирощуванні ягідних культур, починати вирішувати яку слід за рік перед посадкою.
За один рік до садіння ділянку необхідно тримати вільною від бур'янів, наскільки це можливо. Якщо попередником були зернові культури, слід використовувати гербіциди для боротьби з багаторічними бур'янами. Як альтернатива, ділянку можна засіяти сидеральними травами наприклад  люпином  або гірчицеюі. Ці культури скосити і залишити на ділянці.
У разі, якщо окремі бур'яні залишаться, восени, перед оранкою,або навесні за два тижні до посадки, слід провести обприскування гліфосатом (Раундап, Чистопол, Гліфос і т. п.).
  Після посадки ручна прополка в рядах є найбільш безпечним і недорогим способом утримання грунту. У разі сильного засмічення багаторічними бур'янами (особливо пирій повзучий, осот тощо)  допускається застосування гербіцидів (Лонтрел, Фюзілад, Пантера супер та ін.., Залежно від видового складу бур'янів).
    Навесні до початку вегетації рослин можна внести грунтові гербіциди .
 
Захист від найбільш шкідливих хвороб
 
   Борошниста роса (сферотека). Молоде листя, черешки, нирки і верхівки пагонів покриваються білим борошнистим нальотом, пізніше буріє і покривається чорними крапками ? плодовими тілами грибів. Білий наліт спочатку з'єднання являється з нижньої сторони аркуша. Уражені молоді листки скручуються, стають дрібними, деформованими, темніють і засихають. Пагони зупиняються в рості, викривляються. У чорної смородини ягоди обсипаються без ознак ушкодження. У деяких сортів червоної смородини плоди припиняють ріст, часто розтріскуються, покриваються щільним, темним міцелієм, поступово засихають і опадають. Навіть при незначному пошкодженні ягід борошнистою росою вони втрачають товарний вигляд і стають непридатними для переробки. Оскільки гриб пошкоджує в першу чергу молоді рослини, органи і тканини, то всі прийоми, що прискорюють розвиток кущів, наприклад внесення фосфорних і калійних добрив під осінню перекопування грунту і у вигляді підгодівлі, сприяють підвищенню стійкості до борошнистої росі. І навпаки ? надлишок азотних добрив знижує стійкість до цієї хвороби. Сприйнятливість до борошнистої росі різко зростає в жаркий, посушливий період, при дефіциті вологи у грунті, коли знижується тургор тканин.


 Заходи боротьби:

1. Надійний спосіб боротьби з борошнистою росою ? заміна сприйнятливих сортів на стійкі до борошнистої росі.
2. Використання оздоровленого посадкового матеріалу для закладки саду.
3. Ретельне знищення зимуючої стадії гриба ? обрізка і спалювання опалого листя, хворих частин пагонів, осіння перекопка грунту навколо кущів і викорінюючи обприскування концентрованим розчином мінеральних добрив (500 г нітроамофоски, 400 г хлористого калію, 500-600 г сечовини на 10 л води) рано навесні до розпускання бруньок. Треба обприскувати (не поливати!) Пагони і грунт під кущами. Витрата робочого розчину ? 1,5-2 л на кущ.
4. Обприскування кущів відразу ж після цвітіння або появи перших ознак борошнистої росі (і повторно через 8-10 днів) препаратами Топаз і Топсин М.
 
 Стовпчаста іржа (Cronartium ribicola Diert.). Хвороба небезпечна тим, що викликаючи масове ураження листя, сприяє ранньому обпадання листя. Хвороба проявляється на початку серпня. З верхнього боку листків з'єднання являються дрібні хлоротичні плями, з нижньої ? помаранчеві купки зі спорами гриба (пустули). Пізніше на місці пустул з'єднання являються численні жовтувато-червоні стовпчики, схожі на повсть. До осені повстяний наліт стає коричневим. Масовому розвитку хвороби сприяє волога і тепла погода у другій половині літа.
Заходи боротьби:
1. Висаджувати стійкі сорти.
2. Збір і знищення опалого листя, пізноосіння і ранньовесняна обробка грунту під кущами значно стримують поширення стовпчастої іржі.
3. Обприскування 1% розчином бордоської рідини (100 г мідного купоросу з додаванням 100 г вапна на 10 л води) у період розпускання листя, при відділенні бутонів і відразу після цвітіння.
4. Підживлення мікроелементами: сірчанокислої міддю, сірчанокислим цинком (2-3г на 10л води).

 
  Антракноз (Gloeosporium ribis). Викликає передчасне опадання листя і сильне ослаблення рослин. У хворих рослин знижуються величина приросту і врожай. При сильному прояві хвороби протягом 2-3 років кущі втрачають свою продуктивність. Від цього захворювання особливо страждає червона смородина. Уражаються головним чином листя, рідше черешки, молоді пагони, плодоніжки і ягоди. На листках утворюються дуже дрібні бурі плями. При сильному ураженні плями зливаються, листова пластинка скручується краями вгору, листя засихають і опадають. Інтенсивне опадання листя у другій половині літа призводить до різкого (на 50-80%) зниження врожайності на наступний рік. Перші ознаки захворювання появляються до кінця цвітіння, у липні ? серпні хвороба досягає свого піку. Старе листя рослин більш сприйнятливі до хвороби, тому антракноз  появляється спочатку в нижніх ярусах куща, при сильному ураженні основна маса листя може обсипатися вже до кінця серпня, що неминуче призводить до утворення пагонів іншого покоління. Нові пагони не встигають визріти і йдуть у зиму без достатнього запасу пластичних речовин. Результат ? вимерзання нирок, цілих пагонів, слабкий розвиток куща на наступний рік.
Заходи боротьби:
1. Проріджування загущених посадок, видалення'бур'янів, осушення ділянки.
2. Збір і знищення опалого листя.  Перекопування ґрунту під кущами.
3. Літні обприскування відразу ж після цвітіння, при перших ознаках антракнозу, через 10-12 днів після першого обприскування і після збирання врожаю 1% бордоською рідиною або її замінниками (Чемпіон, МЕДЯ Екстра).
 
  Біла плямистість листя (септоріоз) (Septoria ribis Desm.). Хвороба проявляється на листках, стеблах, нирках, рідше на ягодах. На листі спочатку утворюються дрібні червоно ? коричневі округлі або кутасті плями, обмежені жилками листка. Потім плями біліють в центрі, а по краях чітко виділяється бура облямівка. З обох сторін аркуша в центрі плями з'єднання являються дрібні чорні крапки ? пікніди гриба. Симптоми хвороби з'єднання є вже в кінці травня ? початку червня, а максимального розвитку досягають у другій половині літа. Розвитку хвороби сприяють висока температура і вологість повітря. Гриб зимує на уражених пагонах і опалому листі. Септоріоз викликає масове всихання листя, передчасне їх опадання. При сильному ураженні нирки на пагонах не розвиваються, пагони часто всихають, врожайність на наступний рік знижується в 2-3 рази.
Заходи боротьби:
1. Використання для посадки тільки здорового посадкового матеріалу.
2. Регулярна обрізка кущів. Знищення опалого листя.
3. Перекопування грунту під кущами.
4. Протягом літа обприскування кущів 1% бордоською рідиною (або її замінниками): перед цвітінням, відразу після цвітіння та після збирання врожаю. Розчин повинний потрапити на обидві сторони листя.
5. Внесення комплексу мінеральних добрив у поєднані з мікроелементами (цинк, мідь, марганець, бор).
 
Захист від шкідників
 
Павутинний кліщ (Tetranychus urticae Koch). Даний кліщ завдає великої шкоди, висмоктуючи соки з листя і викликає їх передчасне опадання. Кліщі живуть на нижній стороні листя, обплітаючи їх тонкої павутиною. У місцях пошкоджень спочатку утворюються світлі точки, а потім знебарвлені ділянки. При сильному пошкодженні листя набувають мармуровий відтінок, поступово буріють і засихають, при цьому різко знижується врожайність рослин, погіршується їх зимостійкість. Масовий розвиток шкідника відбувається зазвичай в липні.
Заходи боротьби:
1. Хороший догляд, своєчасний полив рослин.
2. Збір і знищення опалого листя восени, розпушування грунту під кущами.
3. Боротьба з бур'янами, так як влітку кліщі заселяють багато трав'яний янистих рослин.
4. Під час вегетації обприскування рослин препаратами Актеллік, Санмайт.
 
Попелиця (Aphis grossulariae Kalt.). Небезпечний шкідник, заселяє молоді пагони колоніями. Протягом літа розвивається кілька поколінь попелиць. У пошкоджених рослин викривляються черешки, листи загинаються вниз. Пагони припиняють ріст, деформуються, на їх вершині утворюються грудки зі скручених листя з колоніями попелиць. Ягоди дрібніють і втрачають аромат і смакові якості.
Заходи боротьби:
1. Кореневе обприскування концентрованим розчином мінеральних добрив (500 г нітроамофоски; 400 г хлористого калію; 500-600 г сечовини на 10 л води) рано навесні для знищення зимуючих яєць.
2. Обприскування кущів з появою попелиць препаратами Актелік, БІ-58 новий. 
Довгоносик сірий бруньковий (брунькоїд). Масова поява жуків у кронах дерев помічається тоді, коли середньодобова температура повітря перевищить 10 ° С. Навесні жуки харчуються, вигризаючи великі відчини в нирках, а пізніше об'єднання їдають листя. Харчуються тільки вдень, на ніч спускаються на землю і ховаються під грудками грунту, в підстилці і в інших затишних місцях. Особливо великої шкоди брунькоїд завдає у молодих ягідниках.
Заходи боротьби:
Негайне обприскування кущів з появою довгоносиків препаратами Актелік, БІ-58 новий, Актара.
 
    Техніка для обприскування
 
   Для обприскування потрібен садовий вентиляторний обприскувач.
Перед його застосуванням слід уважно ознайомитися з інструкцією. Працювати виключно в засобах індивідуального захисту (захисний комбінезон, респіратор, гумові рукавички).

   При внесенні пестицидів необхідно дотримуватись вимог законодавства про охорону навколишнього середовища та вимог   по захисту бджіл.

 

 

 

                      Державний фітосанітарний інспектор                                     Я.Медвідь.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь