Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Завдаток&Аванс

Дата: 16.04.2021 14:44
Кількість переглядів: 788

Фото без опису
В час динамічного розвитку та великого вибору товарів ми кожного дня  щось купуємо і інколи за дороговартісну річ чи майно нас просять внести  передоплату – аванс чи завдаток.

Що це за поняття та чи існує між ними різниця спробуємо розібрати у даній статті.

Для початку звернемось до Цивільного кодексу України. Так, ст. 570 ЦК України завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов’язання і на забезпечення його виконання.

Якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона вважається авансом.

         Відповідно до частини першої статті 546 ЦК України виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Аналізуючи дані норми можна говорити про те, що завдаток - не просто частковий платіж, але й спосіб забезпечення зобов'язань, і якщо сторони їх не виконують, накладаються штрафні санкції.

Головні ознаки завдатку:

  • Письмова форма вчинення правочину;
  • факт укладення основного договору, яким встановлено, що його виконання забезпечується завдатком.

Аналізуючи судову практику з даного питання можна сказати про те,  що лише у випадку, якщо передана грошова сума буде відповідати законодавчим вимогам до завдатку, вона буде вважатися саме завдатком, в іншому випадку попередня оплата буде визнана авансом.

         Зверніть увагу, що суму, яку ви сплатили в якості завдатку чи авансу входить у  загальну вартість товару.

На відміну від завдатку, аванс - це лише спосіб платежу. Він не виконує забезпечувальної функції, а є формою попереднього платежу, яка підлягає поверненню у випадку не виконання зобов`язання.

Матеріал підготовлено фахівчинею відділу «Богородчанське бюро правової допомоги» Вікторією Бігун


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь