Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Успішна історія про звітування обранців Дзвиняцької об’єднаної громади

Дата: 31.08.2020 21:37
Кількість переглядів: 1525

 

Передвиборчій агітації зазвичай притаманна велика кількість обіцянок від кандидатів. Зрозуміти, чи дійсно депутат представляє інтереси громади у місцевій раді, допоможе його щорічне звітування.

Отож проаналізуймо: як звітують обранці Дзвиняцької об’єднаної громади.

Що про це написано в законодавстві?

Закон України “Про статус депутатів місцевих рад” у статті 16 регламентує, що депутати місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов’язані звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу (зверніть увагу, ніхто не обмежує депутата у можливості звітувати хоч щомісяця, однак закон вимагає хоча б раз на рік!). Орієнтовні терміни проведення звітів депутатів місцевої ради перед виборцями визначає рада. Водночас звіт депутатів місцевої ради також може бути проведено в будь-який час на вимогу виборців.

Депутат не пізніше, як за 7 днів повідомляє виборців про час і місце проведення звіту через місцеві ЗМІ або в інший спосіб. Це свідчить про те, що звітування має відбуватися публічно.

Після цього депутат інформує раду та її виконавчі органи про результати обговорення його звіту, зауваження і пропозиції, висловлені виборцями, а також про доручення, дані депутатові у зв’язку з його депутатською діяльністю.

Важливо, що невиконання депутатом зобов’язань звітувати перед виборцями є підставою для відкликання депутата. Це закріплює стаття 37 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”.

Більше того, Дзвиняцька сільська рада у травні 2019 року ухвалила положення, в якому визначено детальний порядок звітування.

 

Що відбувається на практиці?

Цьогоріч більшість депутатів Дзвиняцької сільської ради, у зв’язку з карантинними обмеженнями, публікували свої звіти на офіційному сайті громади, поширювали їх на сторінках громади, групах та спільнотах у соціальних мережах. Важливо розуміти, що дане звітування є обов’язковим і кожен депутат повинен донести до свого виборця зроблений ним обсяг роботи за відповідний період. Рішення про публікацію звітів на офіційному веб-сайті було прийняте самою радою. Фото без опису

Відзначимо, що публікація депутатських звітів на сайті є однією з найкращих практик публічності, яка дуже важлива для громади. Це характеризує раду як відкриту до взаємодії з громадськістю. 

Станом на сьогодні на офіційному веб-сайті ради, ФБ сторінках ради та інших спільнотах оприлюднили свої письмові звіти: депутатки – Оксана Олексин, Любов Прокоп’юк, Наталія Семків, Лілія Красілич, Галина Костишин, Руслана Волочій, Богдана Беспалько, Валентина Мельник і Надія Ошколуп; депутати – Андрій Герин, Ростислав Конечний, Василь Черевко, Дмитро Зваричук, Андрій Гринішак, Андрій Коритан,  Михайло Солецький, Геннадій Соколовський, Сергій Саїв, Костянтин Лецин, Василь Максимів.  Вперше за всю каденцію 77% депутатів прозвітували про свою діяльність. Це доволі значний відсоток від загальної кількості та очікуємо, що  звітування стане традицією і наступного року відзвітують усі 100% депутатів. 

Що стосується звітування онлайн, то така форма роботи себе виправдала. Зазначимо, що більшість депутатів, які доволі скептично ставились до публічного звітування, однак завдяки фасилітації учасників ГО “У ногу з часом”, значна частина місцевих обранців, після застосування практики онлайн-звітування, змінила свої погляди.

Лілія Красілич зазначила: “ Звітування демонструє той факт, що депутати не просто працюють, так ще й не бояться про це говорити. І хоча воно проводилося у онлайн формі (у зв’язку з карантином), та це вкотре створило умови для більшого охоплення аудиторії, зацікавлення молоді через мережу, адаптованості влади та визначення нових платформ для комунікації. Сама звітую та всіх депутатів закликаю.”

Фото без опису

Онлайн-звітування є досить ефективною формою. Загалом усі звіти: голови і депутатів, набрали  14116 переглядів на офіційному веб-сайті. У соціальних мережах звіти набрали 3886 передруків, вподобайок і коментарів. 

Найбільш популярним, так би мовити, був онлайн-звіт голови громади - Миколи Волочія, який на  офіційному веб-сайті громади отримав 2160 переглядів. Коментарів у соцмережах щодо нього практично не було. Сподіваємося, що тільки з тієї причини, що звіт був достатньо інформаційно наповнений, вичерпний.

Серед лідерів та лідерок переглядів звітів на сайті депутатка Лілія Красілич (1381 перегляд) та депутат Андрій Гринішак (1117 переглядів), депутатка Любов Прокоп’юк (1099 переглядів). Щодо найбільш коментованого у соцмережах депутатського звіту, то варто відзначити звіт Богдани Беспалько.

Фото без опису

Та не тільки звітування голови громади й депутатів набуває нових форм, але й сама робота з виборцями. Депутатка Наталія Семків висловила своє бачення роботи з виборцями: “Виборці з великим інтересом слідкують за діяльністю депутатів, яких обрали, і очікують на отримання інформації з перших вуст. Депутат постійно повинен спілкуватися з громадою і звітувати перед виборцями. Якщо раніше я проводила особисті зустрічі з мешканцями округу, то наразі прийом громадян скасовано з причини впровадження карантину. Та депутатська діяльність не може повністю зупинитися, проблем не меншає. Наразі ефективний вихід із ситуації, аби ми могли й далі комунікувати з виборцями, це створення вайбер груп округу чи кожної вулиці окремо. Зручно, економить час, миттєвий зворотній зв’язок. Так ми самоорганізовуємось для проведення, наприклад, благоусторою. Були випадки, що виборці повідомляли таким чином про стихійне поширення вогню через необачне спалювання сухої трави. Тоді разом допомагали ліквідовувати пожежу. Так виборці отримують інформацію про порядок денний сесії та прийняті рішення, висловлюють свої проблеми. І якщо в депутатів Верховної Ради для спілкування з виборцями є електронний кабінет, то для депутатів місцевих рад проблеми з осучасненням їхньої роботи в цьому напрямі. Чудово було б запустити сервіс онлайн звернень E-Приймальня, завдяки якому виборці змогли б залишати свої повідомлення-звернення в режимі онлайн на сайті громади.”

Звітування на відкритій зустрічі

Двоє депутатів – представники села Міжгір’я – Андрій Гринішак і Оксана Олексин встигли до запровадження жорсткого карантину і прозвітували на відкритій зустрічі з виборцями. Пізніше свої звіти також  розмістили для загального ознайомлення на сайті та ФБ сторінках. Фото без опису

Поширеною є думка про те, що така форма роботи уже не на часі та є непотрібною. Проте, поспілкувавшись із депутатами, котрі звітували публічно, а також - з їхніми виборцями, варто сказати зовсім протилежне. Замінити живе спілкування із людиною не можна нічим. Саме під час діалогу, відповідей на несподівані, неочікувані запитання можна почути і зрозуміти суть роботи депутата, направити його у відповідне русло, визначити проблеми, які потрібно вирішити першочергово. 

З цього приводу маємо коментар жительки села Міжгір’я, котра була присутня на публічному звітуванні депутатів свого села, Ольги Іванишин: «Коли я приходжу на зустріч із людиною, якій довірила своє село, свою громаду, то очікую щирого та відвертого діалогу. Прагну почути відповіді на свої запитання, поділитися власними поглядами, ідеями та баченням розвитку громади. Для мене важливо бачити реакцію людини, її емоції. Тільки тоді я розумію наскільки це важливо для нашого обранця. Тому я вважаю, що звітування депутатів повинно відбуватися на відкритій зустрічі зі своїми виборцями. Крім того, варто взяти до уваги, що  більшість жителів нашого села, які голосують – це люди пенсійного віку. Погодьтеся, що усі ці звіти онлайн не для них. Вони потребують уваги, живого спілкування, зустрічей».

Та не тільки жителі Міжгір’я, котрі були присутні на звітуванні своїх обранців дотримуються такої думки. Маємо з цього приводу коментар активної жительки громади, а саме села Дзвиняча, – Наталії Мельник: «Звісно я підтримую живе спілкування. Але в умовах пандемії, зокрема "помаранчева" і "червона" зона (строгого обмеження) не дозволяє це робити. Тому читала онлайн-звіти наших обранців (не тільки за свого кругу і села, а й з інших сіл).»

Оксана Карабінович, ще одна жителька Дзвиняча зазначила: “Я вважаю, що набагато ефективніше звітувати перед живою публікою. Люди матимуть можливість поспілкуватися з депутатом на ту чи іншу тему… А також, думаю, що, якщо вже через ситуацію з пандемією депутати звітують в інтернеті, то хай роблять це в прямому ефірі”. 

Висновки та сподівання 

Як бачимо, депутати та депутатки генерують ідеї щодо варіацій комунікації з виборцем. Це дійсно важливо, адже сучасні світові тенденції обмежують людей у часі та збільшують запит на інші формати отримання інформації. Як продемонстрував нам 2020-тий та пандемія COVID19 - новації потрібні тут і зараз.

Отож дозволимо собі зробити висновок, що обидві форми звітування є обов’язковими та потрібними. Стверджувати, що якась одна важливіша за іншу буде неправильно, оскільки кожна орієнтована на різну аудиторію. Звісно ж, молодь громади підтримує звітування онлайн. Так швидше, простіше та зручніше для них, бо звіт можна переглянути та перечитати у зручний час. Однак старше покоління орієнтоване на зустрічі. Це люди, котрі хочуть живого спілкування, адже вони незалежні від гаджетів. Хочемо вірити, що вже наступного року усі депутати, старости та голова громади звітуватимуть не тільки онлайн, а й на зустрічах зі своїми виборцями, та ще швидше крокуватимуть «У ногу з часом» ;)

Фасилітування звітування голови громади та депутатів місцевої ради Дзвиняцької ОТГ за 2019 рік здійснили члени та членкині @Неприбуткової громадської організації “У ногу з часом” в рамках реалізації проєкту @YouProject, який став переможцем конкурсу місцевих ініціатив, оголошеного громадською організацією @Центр Політичних Студій в рамках @Програми DOBRE, що фінансується Агенством США з міжнародого розвитку @USAID Ukraine - USAID Україна. 

Дякуємо голові громади та місцевим депутатам за співпрацю!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь