Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Звіт депутатки Дзвиняцької сільської ради VII скликання Беспалько Богдани Василівни, обраної на виборчому окрузі № 11, за 2019 рік

Дата: 09.05.2020 19:18
Кількість переглядів: 2137

Фото без опису

Всім доброго здоров’я, шановна громадо!

Я, Беспалько Богдана Василівна, обрана депутаткою Дзвиняцької сільської ради ОТГ від виборчого округу №11 с. Космач.

 Свій звіт хочу розпочати зі слів подяки всім, хто віддав свій голос за мене на виборах до місцевої ради у жовтні 2017 року.  Намагаюсь увесь час працювати так, щоб виправдати вашу довіру, а головне – дійсно змінювати на краще життя громади та рідного села Космач, жителькою якого я є. Як це у мене виходить – оцінювати вам!

НАПРЯМКИ МОЄЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Під час здійснення своїх депутатських повноважень керуюся Конституцією України, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад»,  іншими державними нормативно-правовими актами та регламентом сільської ради. Обрана головою постійно діючої  комісії з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики та регламенту, працюю в апараті  об'єднаної територіальної громади, є головою адміністративної комісії. Відповідально ставлюся до відвідування сесій та завжди голосую справедливо, по совісті, оскільки вважаю це  головним своїм обов’язком перед  виборцями.

Наша діяльність здійснюється у час реформи децентралізації, вона передбачає відповідальність органів місцевого самоврядування перед виборцями – за ефективність своєї роботи, а перед державою – за її законність. А ще, це прекрасна можливість залучення коштів для соціально-економічного розвитку громади та можливість зробити її інвестиційно привабливою. З початку створення ОТГ спільно з  виконавчим апаратом та Молодіжною радою нам вдалося залучити 3 000 893 тис. грн. Вважаю, це є високим показником успішності роботи тому, що саме залучення коштів в громаду є пріоритетом тих, хто дбає про її розвиток.

 На мій погляд, громада може бути успішною тільки у тому випадку, коли влада співпрацює з її жителями, тобто дослухається до бажань та рекомендацій. Тому за моєї ініціативи на сесію ради було внесено питання про виділення коштів у сумі 200 тис. грн. для бюджету участі, тобто по 50 тис. грн. на кожне село нашої громади, тим самим дати можливість кожному із вас долучитися до співпраці з владою над розвитком громади. Для цього потрібно написати проект, розуміти відповідальність за його впровадження.

      Завжди першочергово, враховуючи думку односельчан, знаючи потреби свого села, спільно з депутатами–колегами голосую за проєкти рішень, які сприяють розвитку соціальної сфери, зокрема:

    - встановлення автобусних зупинок;

    - встановлення вуличного освітлення;

               - ремонт Будинку культури, здійснено як співфінансування в рамках проєкту МОМ на суму 337 940 тис. грн;

      - капітальний ремонт приміщень під Космацький садочок здійснено на суму 394 541 тис. грн;

      - ремонт Космацької гімназії - 538 271 тис. грн;

     - ремонт тепломережі Космацької гімназії - 219 429 тис. грн.

      Як працівниця апарату Дзвиняцької ОТГ та депутатка, жодне звернення, усне або письмове, жителів  рідного села  не залишаю поза увагою, тобто в межах своїх повноважень сприяю в отриманні матеріальної допомоги у зв'язку з хворобою чи нещасним випадком (пожежею), поточному ремонту та освітленню вулиць мого 11 округу.

 

Наступний напрям моєї діяльності пов’язаний з молоддю нашої громади.

 В рамках програми «U-LEAD з Європою» під керівництвом Марії Марунчак Молодіжна рада Дзвиняцької ОТГ на своєму засіданні, яке відбулося 05.06.2018 року, обрала мене головою Молодіжної ради і напрацювала пропозиції щодо плану роботи.

Основним завданням ініціативної групи Молодіжної ради,  а саме:  Беспалько Богдани, Мельник Наталії, Кавінського Олександра було знайти ресурс для створення комфортного середовища для молоді, простору, де би члени Молодіжної ради та інші жителі могли обговорювати та шукати шляхи щодо вирішення нагальних проблем розвитку громади. Адже ні для кого не секрет, що до створення ОТГ молодь була дискримінована і ніхто зовсім не враховував її інтереси та бажання, зовсім не залучали до прийняття управлінських рішень. Ресурс знайшли, написавши проєкт «Облаштування молодіжних громадських просторів на базі бібліотек» (села Дзвиняч та Космач) до Програми протидії торгівлі людьми (Представництво Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) в Україні Агентства США). Фінансові ресурси: 1 080 000 тис. грн., з них – 540 тис. грн. донори, а 540 тис. грн. - кошти з місцевого бюджету. Зразу хочеться подякувати сільському голові Миколі Волочію, який завжди підтримує молодь. Як результат – зробили ремонти в приміщеннях Палацу та  Будинку культури, ми впевнено рухаємося до мети – дати нове життя цим установам.

Ще декілька головних здобутків діяльності Молодіжної ради:

  • На сесію ради було внесено питання про затвердження програми «Молодь громади» та  фінансування заходів Молодіжної ради у сумі 50 тис. грн.
  • Підписано Меморандум про партнерство з ГЦ «Ділові ініціативи» та ще з п’ятьма Молодіжними радами.
  • Молодіжною радою започатковано святкування Дня молоді щорічним велопробігом.
  • Розпочата волонтерська діяльність « Допоможи Миколаю, допоможи дітям!».
  • Спільно з учнями Дзвиняцького ліцею, які взяли участь у проєкті «Zero Waste School» започаткували в громаді роздільне сортування сміття. Долучилися до проведення навчання, подарувавши кожному закладу освіти баки для сортування сміття. З подальшим впровадженням сортування відходів у громаді нас підтримала влада, проєкт «Поводження з ТПВ» зараз на стадії реалізації.
  • У 2019 р. на День прапора, як справжні патріоти своєї держави, організували сходження на Говерлу, де розмістили свій прапор з логотипом Дзвиняцької ОТГ.
  • Перемога наших молодіжних центрів у проєкті «Прокачай свій Молодіжний простір» у рамках Програми «DODRE», на який було подано заявки з усієї України, пройшли тільки 10 найкращих - і ми в тому числі. Цей проєкт дає можливість перейняти досвід, навички - як мають працювати такі центри, для того, щоб у свій час набуті знання реалізувати в своїх МЦ.
  • Беремо активну участь у житті громади, адже саме молодь є рушійною силою. Тому, користуючись нагодою, закликаю всіх молодих людей, які прагнуть швидкого розвитку нашої громади поповнювати  лави Молодіжної ради та разом рухатися до реалізації наших мрій, планів, можливостей тому, що я більш як впевнена, що ви готові змінювати своє життя на краще.

 

Ще один напрям моєї діяльності пов’язаний з координацією роботи Програми «DODRE» у нашій громаді.

А все починалося так:

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) оголосило про партнерство з 25 новими об’єднаними територіальними громадами з метою підтримки реформи децентралізації, вмінню ефективно реагувати на пріоритети громадян завдяки належному управлінню ресурсами, підвищенню якості комунальних послуг, стимулюванню місцевої економіки та посиленню залучення громадян до прийняття рішень. Почувши про даний конкурс, почалася клопітка праця над заповненням заявки, яка була досить непроста. Дякую всім, хто долучався та допомагав - це була наша спільна перемога.

У конкурсному відборі взяли участь 62 громади. Конкурсна комісія, що складалася з експертів програми USAID DOBRE, Мінрегіону та партнерських проєктів з міжнародної технічної допомоги, провели відбір відповідно до визначених критеріїв. Серед громад-переможців конкурсного відбору дві з Дніпропетровської, три з Івано-Франківської, п’ять з Кіровоградської, три з Миколаївської, шість з Тернопільської, дві з Харківської та чотири громади з Херсонської областей, тобто конкурс був досить непростий. Відібрали 32 громади-фіналістки, які отримали  ще по одному практичному завданню. Завдання ми з вами виконали,  організувавши збори мешканців 11 вересня 2018 р., та визначення перших проєктів, які би стали швидкими в реалізації, приносили  видимі результати. Щиро дякую всім небайдужим жителям громади, адже завдяки саме вам на цих зборах було одноголосно підтримано проєкт «Закупівля обладнання для  виготовлення ID-карток закордонних паспортів для Дзвиняцького ЦНАПу». Наступним підтримали проєкт «Закупівля медичного обладнання» - він ще на стадії написання та погодження нашими партнерами. Після цих зборів нас було обрано у 25 кращих громад, які пройшли досить непросту боротьбу для того, щоб бути партнерами Програми та отримати 3 млн. грн. для розвитку громади.

Новою громадою-партнером програми USAID DOBRE стала Дзвиняцька громада ОТГ. 24 жовтня 2018 року  підписано Протокол про співробітництво між Дзвиняцькою ОТГ та Глобал Ком'юнітаз, виконавцем Програми «Децентралізація Приносить Кращі Результати та Ефективність» (DOBRE).

В рамках даної Програми було написано наступні проєкти:                       

     -    «Закупівля обладнання для  виготовлення ID-карток закордонних паспортів для Дзвиняцького ЦНАПу» Фінансові ресурси: 404 768 тис.грн.

  • Проєкт "Сонячна громада” спільно з  Програмою “DOBRE” та Івано-Франківською обласною радою, до якої було ще додатково написано проєкт, завдяки якому було залучено 260 тис. грн. в громаду. Мета проєкту: створення сприятливих умов для місцево-економічного розвитку громади шляхом будівництва сонячних електростанцій потужністю 120 кВт на комунальних дахах. Від цього громада отримає надходження до бюджету шляхом здачі в оренду комунальних дахів та сонячних панелей, які придбає нам ДОНОР. Необхідні фінансові ресурси - 2 000 239 тис. грн.
  • Проєкт «Поводження з ТПВ» спільно з Програмою DOBRE та Івано-Франківською обласною радою, до якої було ще додатково написано проєкт, завдяки якому було залучено 93 тис. грн. в громаду. Мета проєкту: покращити екологічну ситуацію та якість надання послуг населенню Дзвиняцької ОТГ шляхом впровадження організованої системи збору та вивозу ТПВ. Ключові етапи реалізації проєкту: 1. Облаштувати  21 майданчик для роздільного збору сміття 2. Закупити 69 контейнерів для ТПВ та встановити їх на майданчиках 3. Організувати роздільний збір та вивіз ТПВ.   Необхідні фінансові ресурси: 1 000 088 тис. грн.
  • «Озеро Молодості» (с. Міжгір’я). Мета проєкту: створення сприятливих умов для культурного життя молоді. Для більшого розуміння опишу вам, що передбачено проєктом: закупівля та встановлення альтанок, парклету (парклет – це одна велика зона, де може сісти ціла компанія), окремих лавочок з прикріпленими до них баками для сміття, мангалу, бетонного тенісного столу, велопарковок та додаткового освітлення. Співфінансуванням з нашого боку передбачено чистка озера та здійснення всіх необхідних робіт для того, щоб там було комфортно. Роботи вже ведуться наполегливою працею Василя Михайловича Стефініва в. о. старости с. Міжгір’я. Необхідні фінансові ресурси - 296 769 тис. грн.
  • Проєкт «Облаштування зали засідань». Мета проєкту: осучаснити роботу депутатського корпусу, представляти інформацію у зручній для сприйняття формі, забезпечувати приєднання необхідних спеціалістів до обговорення. Фінансові ресурси: 311 930 тис. грн.
  •  Проєкт «Створення документації  з просторового планування території та землевпорядних робіт в ОТГ – комплексне просторове планування». Ця діяльність передбачає створення містобудівної документації, переведення цієї документації у векторний формат та занесення її до геопорталу, що дозволить цілодобовий доступ зацікавлених осіб та потенційних інвесторів до даних про територію ОТГ. Фінансові ресурси: 86 000 тис. грн.

Ще маємо велику надію на те, що нам вдасться в рамках Програми DOBRE отримати медичне обладнання для громади, але над цим ще потрібно попрацювати.

Хочу зауважити, що фінансування проєктів складається з двох частин:  від програми DOBRE - 70%, а  внесок  самої громади -30%, який може бути грошовим і негрошовим (роботи, ділянки, приміщення), походити як з бюджетних, так і з позабюджетних джерел.

                      Підсумовуючи зовні залучені кошти від Програми DOBRE, МОМ,  обласного бюджету, в результаті виходить наступна сума – 3 000 893 тис. грн. І це тільки в грошовому еквіваленті – а головне, що ми отримали від наших Партнерів-ДОНОРІВ  через постійні навчання - безцінний досвід та знання, які не можливо купити та продати, тільки реалізовувати в себе в громаді.

Прийом громадян проводжу за попредньою домовленістю по телефону. Місце та час узгоджую з кожим індивідуально. Мій робочий телефон: 0347130248.

         Як депутатка, я впевнена, що і надалі буду приділяти максимум уваги і свого часу задля добробуту громади та рідного села Космач. Від себе хочу побажати вам міцного здоров’я, успіхів у всіх починаннях, будьте сильними та наполегливими, адже сильну державу будують лише відповідальні громадяни!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь