Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Як один челендж може змінити екологічну свідомість: Дзвиняцька громада запроваджує роздільне сортування відходів

Дата: 28.05.2019 18:55
Кількість переглядів: 1023

 

Фото без опису

27 травня у Дзвиняцькому ліцеї для учнів шкіл громади та молоді презентували проект «Zero Waste School. Дзвиняч», який реалізовується спільно з Молодіжною радою Дзвиняцької ОТГ. Завдяки цій молодіжній ініціативі громада поповнила когорту тих, хто дбає про екологію у своїх населених пунктах та запроваджує роздільний збір сміття, повідомили в Івано-Франківському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України. 

Команда активістів поділилася досвідом запровадження сортування відходів з учнями закладів освіти ОТГ під час презентації в ліцеї. Учнів навчали як правильно сортувати пластик, папір, скло, метал та небезпечні відходи, залучили до вправ «Активні громадяни», що сприяло більшому розумінню даної проблеми, згуртованості та залученню однодумців і послідовників. А Молодіжна рада в знак підтримки та мотивації до втілення набутих знань подарувала кожному закладу освіти громади сортувальні баки для роздільного збирання відходів.

Фото без опису

Усі ці знання команда Дзвиняцького ліцею в складі п’яти осіб набула під час освітньої програми з сортування сміття #ZeroWasteSchool, організованої Фундацією Кличко за підтримки Кока-Кола в Україні 12-14 травня в Києві.

Фото без опису

А поштовхом до реальних дій став всесвітній челендж #trashtag, до якого Дзвиняцька молодіжна рада і активісти приєднались у День довкілля 21 квітня цього року. Зокрема, на території громади було ліквідовано кілька стихійних сміттєзвалищ на околиці сіл ОТГ, прибрано придорожні канави, пам’ятні місця та території закладів освіти.

«Приємно, що мешканці громади проявили згуртованість та екологічну свідомість, - розповідає одна з ініціаторок проекту голова молодіжної ради Дзвиняцької ОТГ Богдана Беспалько. - Хотілось подякувати найактивнішим учасникам і їм подарували торт від Молодіжної ради. Нехай маленька, але подяка і мотивація для подальших дій».

Фото без опису

Ідею втілення екопроекту Молодіжною радою активно підтримав голова Дзвиняцької ОТГ Микола Волочій, адже якщо ініціатива йде від мешканців, то результат буде значно кращим. Відтак до проекту долучилися заклади освіти і небайдужі мешканці громади. Надалі у громаді планують поширювати практику сортування відходів, створювати більше спеціальних майданчиків з контейнерами для різних типів відходів.

«Це один з прикладів успішної комунікації ідеї завдяки соціальним мережам. Його головною метою є пропагування екологічно правильного типу поведінки серед молоді. Тут він спрацював як мотиваційний чинник завдяки «челенджу» #trashtag, з віртуальної реальності заклик перейшов до реальних дій і призвів до покращення екологічної ситуації у громаді», - вважає радник з питань комунікації Івано-Франківського ЦРМС Наталія Вінничук.

На її переконання, в цьому випадку були правильно підібрані канали комунікації саме для молодіжної аудиторії, тож мотиватор спрацював на всі 100%. Це одна з кращих практик активізації молодіжного середовища завдяки правильній комунікації, яка також призвела до закріплення позитивного суспільного стереотипу щодо поводження з відходами.

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь