Дзвиняцька територіальна громада

Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Необхідно встановити ставки податку, які будуть економічно обґрунтованими та збережуть інтереси ОТГ, — експерти про зміни до податкового кодексу України

Дата: 19.09.2018 22:08
Кількість переглядів: 935

Про прийняття економічно обґрунтованих ставок плати за використання земельних ділянок під лісовими масивами йшлось вчора на робочій зустрічі в ОДА, яка проходила під головуванням заступника голови облдержадміністрації Богдана Кобилянського. 
Участь в обговоренні взяли члени правління Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття, Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування, керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, а також представники територіальних підрозділів органів виконавчої влади в області.
Заступник голови ОДА Богдан Кобилянський нагадав, що 10 серпня 2018 року Президент Петро Порошенко підписав Закон №2497 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», який розширює базу оподаткування місцевих бюджетів за рахунок лісових земель. «Прийняття цього Закону - великий успіх. Та нині цей документ є приводом для багатьох дискусій. Сьогодні спостерігаються різні емоційні полюси: працівники лісгоспів критикують цей Закон, а представники територіальних громад, навпаки, підтримують, бо бачать в цьому документі можливості для забезпечення власної спроможності. Ми повинні знайти компроміс та прийняти збалансоване рішення, щоб могли належно працювати як підприємства, які здійснюють лісогосподарську діяльність, так і були збереженні інтереси ОТГ », — наголосив Богдан Кобилянський.

  Директор Івано-Франківського ЦРМС Руслан Панасюк відзначив важливість прийняття цього Закону. За його словами, цей документ вирівнює фінансові можливості як рівнинних, так і гірських громад, що покритті лісовими насадженнями. «У рівнинних громадах податок за використання сільськогосподарських земель завжди надходив у їхні бюджети. Натомість у гірських громадах ліси до цього часу не оподатковувались, йшли тільки рентні платежі. Це й було передумовою прийняття цього Закону. Сьогодні необхідно встановити ставки податку, які будуть економічно обґрунтованими та збережуть інтереси громад», — резюмував Руслан Панасюк.
У ході обговорення заступник начальник Головного управління ДФС в області Наталія Зікарта розповіла присутнім про особливості та процедуру прийняття рішень щодо ставок земельного податку за використання земель лісгоспризначення. 
Водночас начальник обласного управління лісового та мисливського господарства в області Руслан Осташук наголошував на важливості продовження діалогу задля вирішення цього питання, а також на необхідності прийняття оптимального рішення, яке дозволить лісгоспам розвивати свою діяльність, а також забезпечувати самодостатність органам місцевого самоврядування.
У свою чергу, виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Максим Чопей наголосив, що громади готові йти на компроміс з державними лісовими господарствами і замість максимальної ставки 5% встановити з 2019 року ставку податку 1%, а на перехідний період – всього 0,1%. «Ми готові йти на компроміс. Важливо прийняти ефективне рішення, яке задовольнить обидві сторони, — наголошує Максим Чопей, — Ми провели низку зустрічей з представниками органів місцевого самоврядування області. У результаті рекомендували всім прикарпатським громадам та сільським радам вести ставку 0.1 % на цей перехідний період».
Насамкінець, Богдан Кобилянський наголошував на важливості єдиної координації зусиль та взаємоузгодження усіх завдань стосовно вирішення цього питання.

ДжерелоФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь